Szegedi Arcok

Boldogkői Zsolt: szinte mindenkit be kell oltani ahhoz, hogy megszabaduljunk a vírustól

Vegyünk részt az oltási programban és tartsuk be a rendelkezéseket – ezt javasolta Boldogkői Zsolt, szegedi virológus a HírTV Magyarország élőben extra című műsorának pénteki adásában annak érdekében, hogy valóban „szabad nyarunk” lehessen. A virológus ezen kívül részletesen mesélt a vírusok mutálódásának okairól is.

Boldogkői Zsolt elmondta, jelenleg a koronavírus brit variánsa okozza a fertőzések túlnyomó többségét és tudni kell, ha egyre gyorsabban terjedő variánsról van szó, akkor az megemeli a nyájimmunitás küszöbértékét.

SZINTE MINDENKIT BE KELL OLTANI

A szakértő kiemelte, egy embernek nem csak saját maga felé van felelőssége, hanem a környezetéért is. “Az a cél, hogy társadalmi szinten érjük el azt a magas szintet, amiből, ha a gyerekeket levonjuk, akkor szinte mindenki be kell, hogy oltassa magát ahhoz, hogy megszabaduljunk Magyarországon a vírustól” – tette hozzá.

DUPLA MUTÁNS VÍRUS INDIÁBÓL

Velkovics Vilmos felvetésére, hogy a héten hallani lehetett egy úgynevezett indiai dupla mutáns vírusról is Boldogkői Zsolt elmondta: “a vírusoknak van egy evolúciós trendje, vagyis először állatokról került át emberre és ilyenkor az első dolga az, hogy minél hatékonyabban megtalálja az emberbe való bejutást (…) vannak mutációk, amik kialakulnak, azok kombinálódhatnak is egymással.”

KÖTELEZŐVÉ KELLENE TENNI MINDENKINEK AZ OLTÁST

Boldogkői Zsolt a hivatalos Facebook oldalán így nyilatkozott a műsor után:

“A mai riportom előtt a tanárok oltási hajlandóságáról beszéltek a HírTv-n. Elgondolkodtam, hogy kifejtsem-e erről is a véleményem, de nem tettem meg. Azt mondtam volna, hogy, mivel a brit variáns a gyermekekre is veszélyes, a tanároknak kötelezővé kellene tenni a védőoltást. A gyerekek egy ideig még nem lesznek beoltva, egy pedagógus nem veszélyeztetheti őket. Persze, én azt is mondom, hogy mindenki számára kötelezővé kellene tenni az oltást, vagy legalább igen erős motivációt kellene erre ébreszteni azáltal, hogy egy oltatlan nem vehetne igénybe alapvető szolgáltatásokat (pl. tömegközlekedés). Jelenleg a hurráoptimizmus szakaszában vagyunk azon oknál fogva, hogy egyre növekszik az oltási hajlandóság, de el fogunk érni egy beoltottsági szintet, ami az oltásellenesség miatt nem fog tovább nőni. Bemutatom az R0 és a nyájimmunitási küszöb közötti összefüggést. A küszöb ezzel az egyenlettel számolható ki: (1 – 1/R0)x100%. Tegyük fel, hogy a vuháni variáns R0 értéke 2,5 (némi alulbecslés) – ekkor 60% a küszöb. A brit variánssé 5 (talán felülbecslés, de nem biztos) – ekkor ez a küszöb 80%. Ha ebből levonjuk a gyerekeket és a különféle betegségek miatt nem oltható embereket, akkor gyakorlatilag rajtuk kívül mindenkinek védettnek kell lennie vagy fertőzés vagy védőoltás által. Ha ez nem történik meg, akkor csak szociális távolságtartással fékezhető meg a vírus, de a populációnk (pl. magyar emberek) sebezhető marad. Ez a nagy dilemma” – emelte ki a professzor.

NÉPIRTÁSÉRT FELJELENTÉS

Népirtás vádjával jelentették fel a szegedi Boldogkői Zsolt professzort. “Egy I. Péter nevű alak rendőrségi feljelentést tett ellenem, mert nem tettem eleget a fenyegetőzéseinek. Állítása szerint 966 ember halt meg az mRNS vakcinázás következtében az USA-ban. E tények ellenére én az oltások mellett állok ki” – írja Facebook posztjában Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára.

Forrás: hirtv.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb