KikapcsVideo365

Itt a vége: lebontják az újszegedi Mad Max vasútállomást, Szeged 365 videóriport az állapotokról

Évek óta sejteni lehetett, most már hivatalos: lebontják a szürreálisan pocsék állapotban lévő, 2012 óta használaton kívüli újszegedi MÁV-állomást, az illetékesek megkeresésünkre azt a választ adták, a döntés oka, hogy az épület balesetveszélyessé vált (speciel ezt valahogy magunktól is kitaláltuk volna). A bontás pontos dátuma még nincs meg, két dolog azonban biztos:

  • a területen füvesítést tervez a Magyar Államvasutak,
  • az épület jelenlegi állapotában tökéletes lenne a következő Mad Max film, egy huszonhetedik Silent Hill epizód vagy épp valamelyik soron következő Terminátor-próbálkozás jövőben játszódó jeleneteinek leforgatásához.

Andor kollégánk ki is ugrott egy félig napsütéses, félig horrorisztikus videó erejéig, íme a valaha sokkal szebb napokat látott állomás 2021. március 29-én:

FOTÓINK IS VANNAK HOZZÁ, NEM IS GYENGÉK…

Ha a videót már végig borzongtad, jöhet egy Szeged 365 fotóriport, cyberpunk stílusban. Az állomás sem piskóta, de a mellette lévő, pár éve kiégett kocsma még durvább látványt nyújt:

ANNO MÉG AZ ORIENT EXPRESSZ IS JÁRT ITT

Bár manapság már csak napi két járat közlekedik az Újszeged–Békéscsaba vonalon, anno, az 1880-as években egy igazi csili-vili, élettel teli vasúti csomópont volt az újszegedi. Akkoriban a Párizstól Várnáig közlekedő Orient Express Szegednél kelt át a Tiszán, a Balkán – félsziget irányába. A 100 éves mélyrepülés az 1920-as Trianoni békediktátummal vette kezdetét, amikor Temesvár is Romániához került, mivel a vonal fő funkciója pont az volt, hogy összekösse Szegedet a számunkra akkoriban roppant fontos Temesvárral.

Csak “hab volt a tortán”, hogy 1944-ben a visszavonuló német csapatok felrobbantották a vasúti Tisza-hidat, innentől kezdve már a közvetlen kapcsolat is megszűnt a Szegedi Nagyállomással. A felrobbantott Tisza-híd pótlására gyorsan felépített ideiglenes fahíd két évvel későbbi megszüntetése óta Újszeged állomás a MÁV jelenlegi 121-es vasútvonalának végállomása.

A már csak kétvágányos állomásnak a délkeleti bejárata felőli oldalán egy vágányzáró sorompóval ellátott szerelőaknás csonka vágány van; az állomás és egyben a vasútvonal északnyugati vége pedig a volt Tisza-híd előtt egy csonka vágánnyal és földkúppal zárul. Az állomás kitérővágánya több mint fél kilométer hosszú, miközben az ezen a mellékvonalon közlekedő napi mindössze két illetve három Bzmot személyvonat kocsihossza a 14 métert sem éri el. Az elhanyagolt állomásépület használaton kívül van, lepusztult, az ablakokat bedeszkázták, vakolata omladozik, a kapcsolódó kocsma kiégett.

Videó: Magyar Andor

Fotók: Szabó Dávid

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb