Kikapcs

Eddig gyűjtöttek már szinte mindent a szegedi Covid-osztályon dolgozóknak, viszont a betegeknek még soha. Most itt a lehetőség…

Barbara nevű olvasónk üzenetben jelezte szerkesztőségünknek, hogy egy nemes cél érdekében készített egy felhívást, miszerint eddig gyűjtöttek már szinte mindent a szegedi Covid-osztályon dolgozóknak, viszont a betegeknek még soha.

Na, és hogy mire van szüksége egy koronavírussal küzdő személynek? Hát vérplazmára. Ezért olvasónk felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg azzal tudnának legtöbbet segíteni az emberek, ha a Szegedi Regionális Vérellátó Központban adnának vérplazmát azok, akik átestek már a koronavíruson és 3 hete tünetmentesek.

Az üzenet így szólt:

“Kedves csoporttagok kérlek segítsetek! Volt már gyűjtés a Covid-osztályokon dolgozóknak, most viszont arra kérlek benneteket, hogy a covid-betegeken segítsünk, azokon, akik élet halál közt harcolnak a lélegeztetőgépeken. A plazma terápia ami egy kis esély, segítség nekik, viszont nincs plazma. A 2 nagy plazma centrum honorált plazmaadásából származó plazmát nem itt használják fel, csak a Vérellátó Központ bevonásával leadott plazma az, ami a helyi kórházakban fekvő szülőkhöz, nagyszülőkhöz, rokonokhoz, barátokhoz jut el. Ha túlestél a Covid-betegségen, 3 hete tünetmentes vagy, akkor hívd a szegedi vérellátót! Segítsünk nekik!”  

MIÉRT JÓ A PLAZMATERÁPIA?

Mint közismert, a már meggyógyult koronavírus fertőzöttek véréből előállítható plazmakészítmény (rekonvaleszcens plazma-terápia) a kritikus állapotú fertőzött betegek leghatásosabb terápiája, a levett vérplazmában található immunoglobulinok, antitestek, gyulladásos mediátorok ellen termelődött ellenanyagok használhatók fel a citokinvihar elleni küzdelemben, az intenzív osztályos kezelés során. 

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb