Közélet

Az ITM benyújtotta az Országgyűlés elé, többek között a Szegedi Tudományegyetem modellváltását megalapozó javaslatait is

Március 31-én az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) benyújtotta az Országgyűlés elé újabb tíz egyetem modellváltását megalapozó javaslatait, többek között a Szegedi Tudományegyetemét is.

Az ITM azt közölte csütörtökön az MTI-vel, hogy a törvénycsomag Magyarország stratégiai céljainak elérését, versenyképességének erősítését, gazdaságának fenntartható növekedését szolgálja. Az egyetemi fejlesztések célja, hogy a magyar fiatalok korszerű képzésben részesülve a jövő nyertesei legyenek – írták, majd hozzátették, hogy a felsőoktatásban a hazai tudás, innováció, tehetség bázisán a gazdaság igényeire nyitottabb, a vállalatokkal hatékonyabban együttműködő intézményrendszer kialakítása a cél. Az innovációs tárca Stumpf István felsőoktatási modellváltásért felelős kormánybiztossal szoros együttműködésben, a modellváltás eddigi tapasztalatai, az egyetemek vezetőivel, vezető testületeivel folytatott konzultációk alapján készítette elő javaslatait – jelezték.

TÍZ EGYETEMEN INDULHAT MEG A MODELLVÁLTÁS

Az MTI továbbá azt írja, hogy a szenátusok kezdeményezéseinek, egyértelmű támogató döntéseinek megfelelően újabb tíz egyetemen indulhat meg a modellváltás. Felhívták a figyelmet arra, hogy a már rugalmasabb keretek között működő tíz egyetemhez augusztus 1-jével csatlakozhat a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Testnevelési Egyetem. A világhírű borvidéken, külföldi példák alapján megalapítják a kiemelten szőlészettel-borászattal foglalkozó első hazai felsőoktatási intézményt, a Tokaj-Hegyalja Egyetemet. Szintén szenátusi kezdeményezésére, a történelmi hagyományoknak megfelelően az Egri Főegyházmegye fenntartásába kerülhet az Eszterházy Károly Egyetem – írták.

Forrás: MTI
   
    

    

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: right here
  2. Visszajelzés: Anya Fernald Belcampo
'Fel a tetejéhez' gomb