- Hirdetés -undefined
- Hirdetés -undefined
Szegedi Arcok

Az újranyitás kapujában: szegedi vendéglátósok, mi a helyzet veletek?

- Hirdetés -undefined

Még időnk se volt felocsúdni a korlátozások tegnapi részleges feloldása óta, de láthatjuk, ugyanazok a szektorok, amelyek már nagyon régóta elszenvedői a járvány megelőzésére hozott szabályoknak még mindig nem lélegezhettek fel, a szegedi vendéglátás szereplői ugyanis a kormány döntése alapján április 19-ig biztosan nem nyithatnak ki normál üzemmódban. Azonban, ahogy a fokozatos újranyitás első lépcsőfokára léptünk már bizakodásra ad okot a vendéglátók körében, hogy most már nem kell sokat várni, és eljön az ő idejük is. Az újranyitás lehetőségéről Mayer Szilvia, a Prézli tulajdonosa, Frank Sándor a Roosevelt téri és a Fehértói Halászcsárda üzemeltetője, továbbá Gálosi Gyula, a Hungi, Hági és Studio 55 tulaja mesélt nekünk.

- Hirdetés -undefined

GÁLOSI GYULA, HUNGI, HÁGI, STUDIO 55

“A jelenlegi járványügyi adatok, az oltás ütemezése és gyorsasága indokolhatja, hogy most már reális az újranyitás közelsége.”

- Hirdetés -undefined

„Sokféle információ megjelent az elmúlt időszakban arról, hogy milyen időpontban és feltételekhez kötve várhatóak az egyes nyitási szakaszok, a tegnapi a legújabb, de a jelenlegi járványügyi adatok, az oltás ütemezése és gyorsasága indokolhatja, hogy ez egy valós időpont lehet” – vélekedett Gálosi Gyula. Elmondta, a helyzet bizonytalansága ellenére meg lehet tenni a vendéglátóegységekben az olyan előkészületeket, mint a karbantartási munkák, vagy adott esetben a munkavállalók foglalkoztatásával kapcsolatos tennivalók. Tehát a cél az, árulta el a Hungi tulajdonosa, hogyha a kormányrendelet lehetővé teszi, minél előbb a megszokott minőséget hozva ki tudjanak újra nyitni.

FRANK SÁNDOR, ROOSEVELT TÉRI ÉS FEHÉRTÓI HALÁSZCSÁRDA

- Hirdetés -undefined

“A boltok négyzetméter alapú nyitásának mintájára az éttermeket is ki lehetett volna nyitni.”

Frank Sándor, Venesz-díjas mesterszakács, a Fehértói Halászcsárda üzemeltetője már kevésbé ilyen derűlátó, nem reménykedik benne, hogy áprilisban bármilyen változás beállna a vendéglátóiparban. Elmondta, nagyon nehéz helyzetben vannak, továbbra is hatalmas teher semmi bevételből lassan már fél éve előteremteni a munkabéreket, kigazdálkodni a közüzemi számlákat, és minden más felmerülő költséget. Úgy véli a boltok négyzetméter alapú nyitásának mintájára az éttermeket is meg lehetett volna nyitni már az első körben, hiszen csak plusz egy hónap bezárás is nagy terhet ró a vendéglátóegységekre.

Fotó: Szabó Dávid

MAYER SZILVIA, PRÉZLI

“A már meglévő lazítások is adnak egyfajta lendületet”

Bizakodóbban vélekedett a nyitással kapcsolatosan Mayer Szilvia: „A már meglévő lazítások is adnak egyfajta lendületet számunkra, és ezt látom a hozzánk betérő vendégeken is, hogy jobb kedvvel jönnek, és alig várják, hogy kényelmesen leülve fogyaszthassák el az ebédjüket” – árulta el a Prézli tulajdonosa, aki szerint a vendéglátásban is hamarosan elkezdődik egyfajta nyitás, persze a fokozatosság elvével. Valószínűleg először csak a kerthelyiségeket nyitják meg, és akkor láthatóvá válik, hogy milyen hatást gyakorol ez a járványra, mennyien lesznek betegek, és ha úgy látják, működőképes, előbb – utóbb a belső tereket is újra ki lehet nyitni. Szilvia bízik benne, hogy ez elég hamar meg fog történni: „azt gondolom, ha már ilyen hosszú ideig kitartottunk, akkor mindenféleképpen kivárjuk a végét, nem most fogjuk feladni”.

Ezen a véleményen van Gálosi Gyula is. Szerinte, aki ki akar nyitni, mindent megtesz ennek sikeréért, képes a határait feszegetni, és elmenni a végletekig. „Úgy látom, aki idáig talpon maradt, annak már nem kérdés, hogyha a nyitás nem április végén következik be, hanem mondjuk májusban, akkor is ki fog tartani. Úgy gondolom, aki idáig eljutott, annak már nincs visszaút, se a magunk se a kollégák részéről, sőt, a versenytársak felől is azt érzem, hogy aki akart, az kitartott, bármi áron” – mondta el Gálosi Gyula, aki abba is beavatott, az, hogy tényleg reális esély van a nyitásra mindenkinek segít egy kicsit pozitívabban szemlélni a jövőt.

NAGY GERGELY, MALÁTA KÉZMŰVES SÖR – ÉS GRILLKERT, NAPFÉNY MŰTEREM

“Inkább legyen még két hétig zárva minden, de utána ne csak a nyárra szóljon a feloldás.”

Hétfőn a Szeged365 vadonatúj videoblogjában Nagy Gergely, a Maláta és a Napfény Műterem társtulajdonosa osztotta meg velünk véleményét a vendéglátóhelyek nyitásáról. Elmondta, természetesen amellett, hogy nagyon várják már a nyitást, fontos, hogy ésszel csináljuk, vagyis inkább legyen még két hétig zárva minden, de utána, ha feloldják a korlátozásokat, az ne csupán a nyárra szóljon, ne kelljen ősszel újra bezárni. Nagy Gergő tapasztalatai alapján a szegediek is már nagyon várják a nyitást, az elmúlt egy hónapban már nagyon sokan érdeklődtek telefonon, üzenetekben az iránt, mikor tudnak náluk egyet koccintani.

Lentebb találhatjátok vlogunkat, melyben 8 perctől hallhatjátok Nagy Gergővel készített interjúnkat.

- Hirdetés -undefined
- Hirdetés -undefined- Hirdetés -undefined- Hirdetés -undefined- Hirdetés -undefined- Hirdetés -undefined- Hirdetés -undefined- Hirdetés -undefined- Hirdetés -undefined

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb