Szegedi Arcok

Az újranyitás kapujában: szegedi vendéglátósok, mi a helyzet veletek?

Még időnk se volt felocsúdni a korlátozások tegnapi részleges feloldása óta, de láthatjuk, ugyanazok a szektorok, amelyek már nagyon régóta elszenvedői a járvány megelőzésére hozott szabályoknak még mindig nem lélegezhettek fel, a szegedi vendéglátás szereplői ugyanis a kormány döntése alapján április 19-ig biztosan nem nyithatnak ki normál üzemmódban. Azonban, ahogy a fokozatos újranyitás első lépcsőfokára léptünk már bizakodásra ad okot a vendéglátók körében, hogy most már nem kell sokat várni, és eljön az ő idejük is. Az újranyitás lehetőségéről Mayer Szilvia, a Prézli tulajdonosa, Frank Sándor a Roosevelt téri és a Fehértói Halászcsárda üzemeltetője, továbbá Gálosi Gyula, a Hungi, Hági és Studio 55 tulaja mesélt nekünk.

GÁLOSI GYULA, HUNGI, HÁGI, STUDIO 55

“A jelenlegi járványügyi adatok, az oltás ütemezése és gyorsasága indokolhatja, hogy most már reális az újranyitás közelsége.”

„Sokféle információ megjelent az elmúlt időszakban arról, hogy milyen időpontban és feltételekhez kötve várhatóak az egyes nyitási szakaszok, a tegnapi a legújabb, de a jelenlegi járványügyi adatok, az oltás ütemezése és gyorsasága indokolhatja, hogy ez egy valós időpont lehet” – vélekedett Gálosi Gyula. Elmondta, a helyzet bizonytalansága ellenére meg lehet tenni a vendéglátóegységekben az olyan előkészületeket, mint a karbantartási munkák, vagy adott esetben a munkavállalók foglalkoztatásával kapcsolatos tennivalók. Tehát a cél az, árulta el a Hungi tulajdonosa, hogyha a kormányrendelet lehetővé teszi, minél előbb a megszokott minőséget hozva ki tudjanak újra nyitni.

FRANK SÁNDOR, ROOSEVELT TÉRI ÉS FEHÉRTÓI HALÁSZCSÁRDA

“A boltok négyzetméter alapú nyitásának mintájára az éttermeket is ki lehetett volna nyitni.”

Frank Sándor, Venesz-díjas mesterszakács, a Fehértói Halászcsárda üzemeltetője már kevésbé ilyen derűlátó, nem reménykedik benne, hogy áprilisban bármilyen változás beállna a vendéglátóiparban. Elmondta, nagyon nehéz helyzetben vannak, továbbra is hatalmas teher semmi bevételből lassan már fél éve előteremteni a munkabéreket, kigazdálkodni a közüzemi számlákat, és minden más felmerülő költséget. Úgy véli a boltok négyzetméter alapú nyitásának mintájára az éttermeket is meg lehetett volna nyitni már az első körben, hiszen csak plusz egy hónap bezárás is nagy terhet ró a vendéglátóegységekre.

Fotó: Szabó Dávid

MAYER SZILVIA, PRÉZLI

“A már meglévő lazítások is adnak egyfajta lendületet”

Bizakodóbban vélekedett a nyitással kapcsolatosan Mayer Szilvia: „A már meglévő lazítások is adnak egyfajta lendületet számunkra, és ezt látom a hozzánk betérő vendégeken is, hogy jobb kedvvel jönnek, és alig várják, hogy kényelmesen leülve fogyaszthassák el az ebédjüket” – árulta el a Prézli tulajdonosa, aki szerint a vendéglátásban is hamarosan elkezdődik egyfajta nyitás, persze a fokozatosság elvével. Valószínűleg először csak a kerthelyiségeket nyitják meg, és akkor láthatóvá válik, hogy milyen hatást gyakorol ez a járványra, mennyien lesznek betegek, és ha úgy látják, működőképes, előbb – utóbb a belső tereket is újra ki lehet nyitni. Szilvia bízik benne, hogy ez elég hamar meg fog történni: „azt gondolom, ha már ilyen hosszú ideig kitartottunk, akkor mindenféleképpen kivárjuk a végét, nem most fogjuk feladni”.

Ezen a véleményen van Gálosi Gyula is. Szerinte, aki ki akar nyitni, mindent megtesz ennek sikeréért, képes a határait feszegetni, és elmenni a végletekig. „Úgy látom, aki idáig talpon maradt, annak már nem kérdés, hogyha a nyitás nem április végén következik be, hanem mondjuk májusban, akkor is ki fog tartani. Úgy gondolom, aki idáig eljutott, annak már nincs visszaút, se a magunk se a kollégák részéről, sőt, a versenytársak felől is azt érzem, hogy aki akart, az kitartott, bármi áron” – mondta el Gálosi Gyula, aki abba is beavatott, az, hogy tényleg reális esély van a nyitásra mindenkinek segít egy kicsit pozitívabban szemlélni a jövőt.

NAGY GERGELY, MALÁTA KÉZMŰVES SÖR – ÉS GRILLKERT, NAPFÉNY MŰTEREM

“Inkább legyen még két hétig zárva minden, de utána ne csak a nyárra szóljon a feloldás.”

Hétfőn a Szeged365 vadonatúj videoblogjában Nagy Gergely, a Maláta és a Napfény Műterem társtulajdonosa osztotta meg velünk véleményét a vendéglátóhelyek nyitásáról. Elmondta, természetesen amellett, hogy nagyon várják már a nyitást, fontos, hogy ésszel csináljuk, vagyis inkább legyen még két hétig zárva minden, de utána, ha feloldják a korlátozásokat, az ne csupán a nyárra szóljon, ne kelljen ősszel újra bezárni. Nagy Gergő tapasztalatai alapján a szegediek is már nagyon várják a nyitást, az elmúlt egy hónapban már nagyon sokan érdeklődtek telefonon, üzenetekben az iránt, mikor tudnak náluk egyet koccintani.

Lentebb találhatjátok vlogunkat, melyben 8 perctől hallhatjátok Nagy Gergővel készített interjúnkat.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb