Közélet

Megjelent a megváltozott érettségi vizsgákról szóló kormányrendelet

Megjelent a tegnap bejelentett, megváltozott érettségi vizsgákról szóló kormányrendelet. A miniszterelnök által tegnap bejelentett átalakítás részletszabályozása külön kitér arra, hogy a középiskolák (9–12. évfolyamok) a korábban tervezett április 19-e helyett május 10-én térhetnek vissza a tantermi oktatásra, a júniusi szóbeli érettségik pedig elmaradnak.

A kormányrendelet értelmében, az érettségi vizsgatárgyak szóbeli és gyakorlati vizsgarészei – néhány kivételtől eltekintve – elmaradnak. Azonban ha az adott tárgyból csak szóbeli vizsga van, vagy ha a szakértői bizottság úgy dönt, akkor megszervezhető a vizsgatárgyak szóbeli és gyakorlati vizsgarésze.

TESIBŐL LESZ CSAK SZÓBELI ÉS GYAKORLATI VIZSGA

Az új szabályok szerint letett sikeres érettségi vizsgát teljesített, teljes értékű, sikeres érettségi vizsgának kell tekinteni és a megfelelő fokú és típusú nyelvvizsga-egyenértékűséget pedig a szóbeli vizsgarész teljesítése nélkül meg kell állapítani. Külön rendelkezésként tér ki a jogszabály arra, hogy az érettségiző javíthat a szóbeli vizsga eredményén, ha az írásbeli teljesítménye 12–25 százalék közötti. A rendelkezés szerint testnevelésből lesz szóbeli és gyakorlati vizsga.

EGY HELYISÉGBEN 10 DIÁK

Az érettségi vizsgák lebonyolítása során a középiskoláknak figyelmet kell fordítaniuk az egészségvédelmi intézkedésekre. A szabály alapján egyazon helyiségben az írásbeliző vizsgázók létszáma nem haladhatja meg a 10 főt. A kormányrendelet záró rendelkezései között olvasható, hogy a tavaszi érettségi szóbeli részei csak idén nem kerülnek megszervezésre, a rendelkezés 2021. május 23-án hatályát veszti. 

Forrás: magyarkozlony.hu, index.hu

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb