Közélet

Már be lehet íratkozni az álatlános iskolákba a Kréta-rendszeren keresztül

Fontos határidő közeleg a gyermekes családoknak: az április 15–16-án esedékes általános iskolai beiratkozás több mint 95 ezer leendő elsőst érint. Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ (KK) elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta, a járványhelyzet miatt idén is azt javasolják a szülőknek, hogy lehetőleg ne személyesen, hanem online intézzék gyermekük beíratását.

Ehhez már április 10-én, vagyis mától megnyitották a Kréta-rendszert használó iskolák esetében a jelentkezési felületet, ami azt jelenti, hogy a szegedi szülők is beírathatják gyermeküket. “Az elektronikus beiratkozáshoz csak a lakcímkártyát kell feltölteni, személyesen elég lesz a szeptemberi tanévkezdéskor bemutatni a dokumentumokat a kiválasztott iskolában. Most kell jelezni továbbá azt is, hogy a gyermek a kötelezően választandó órák közül hittanra vagy etikaórára fog járni” – mondta Hajnal Gabriella, aki jelezte azt is, hogy a saját körzetébe tartozó gyermeket minden iskola köteles felvenni, de ha a körzetes gyerekeken felül marad még férőhely, azt a körzeten kívüli diákokkal is feltölthetik az intézmények.

ALKALMASSÁGIT A SPORTISKOLÁK SZERVEZHETNEK

Természetesen senkinek nem kötelező a helyi körzetes iskolát választania, és fontos tudni azt is, hogy az általános iskolák nem tarthatnak felvételi vizsgát. Alkalmasságit azonban szervezhetnek például a sportiskolák. Hajnal Gabriella elmondta azt is, hogy az Oktatási Hivatalhoz benyújtott kérelmek alapján mintegy 16 ezer hatéves gyermek marad további egy tanévet az óvodában. Az iskolakezdést egy évvel halasztók idei létszáma nagyságrendileg nem változott tavalyhoz képest.

Forrás: magyarnemzet.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb