Közélet

2,8 millió magyar beoltva, a héten újabb nyitási szakasz jöhet

Már 2,8 millióan kapták meg a koronavírus elleni vakcina első adagját, 1,2 millió embernek pedig már mindkét dózist beadták – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a közmédiának vasárnap. Ez azt jelenti, hogy a lakosság 28 százaléka már legalább egy oltást megkapott, míg az európai uniós átlag csupán 13 százalék – hangsúlyozta Galgóczi Ágnes.

KÖZELEG A 3 MILLIÓS OLTOTTSÁGI LIMIT

Gulyás Gergely a legutóbbi, csütörtökön megtartott kormányinfón azt nyilatkozta, hogy az újraindítás következő lépéseiről a kormány akkor fog dönteni, amikor elérjük a 3 millió beoltottat. Ez a jelenlegi ütemet figyelembe véve a jövő héten mindenféleképp meg fog történni, a miniszter logikáját követve a szerdai kormányülést követően, a csütörtöki kormányinfón vagy a péntek reggeli miniszterelnöki rádióinterjúban újabb bejelentések jöhetnek.

A legutóbbi, most pénteki Kossuth Rádió interjúban Orbán Viktor azt mondta, az iskolák megnyitását követően az éttermek és a szállodák következnek. A miniszterelnöki nyilatkozat alapján logikus lenne, hogy a mostani, soron következő lépcsőben az éttermek és kávézók teraszai nyithassanak meg újra, ergo közelinek tűnik a pillanat, hogy – szigorú rend szerint – de kiülhessünk valamelyik szegedi gasztro-teraszra.

KATONÁS RENDBEN MEGY AZ OLTÁS SZEGEDEN

A vasárnap délutáni olvasói beszámolóink alapján (hálás köszi Nektek) katonás rendben és meglepően gyors tempóban halad az oltás a Szentháromság és a Vasas Szent Péter utcai SZTK-k fedélzetén. Az osztályvezető az M1-en arról is beszélt, hogy a háziorvosok teljes listát kapnak azokról, akik a praxisukból regisztráltak a vakcináért. Az idősek mellett már a krónikus betegséggel küzdő fiatalabbakat is beküldhetik az oltópontokra – emelte ki.

A SZÁMOK TOVÁBBRA SEM FESTENEK JÓL, DE EGY VALAMI BÍZTATÓ

Galgóczi Ágnes megjegyezte, hogy bár a kórházban kezeltek száma örvendetesen csökkent, még mindig 10 ezer feletti. Az elmúlt 24 órában egyébként 6296 új fertőzöttet regisztráltak, és 206-an haltak bele a fertőzésbe.

Egy adat azonban bíztató: a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja szinte minden vizsgálati ponton stagnál a szennyvízben. Ez a mutató hét-tíz nappal vetíti előre a járványgörbe alakulását – jegyezte meg az osztályvezető.

Forrás: MTI, M1, Kossuth Rádió

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb