Közélet

Rusvai Miklós szerint, ha az oltás így halad és nem jelenik meg újabb mutáns, akkor nem kell negyedik hullámtól tartani

Az eddigi vizsgálatok szerint a brit mutáns Romániában már kimutatott új variációja sem ellenállóbb a védőoltásokkal szemben – mondta Rusvai Miklós virológus hétfőn az M1 aktuális csatornán, majd hozzátette, a magas átoltottsággal bíró országok példája jelenleg azt mutatja, hogy ha itthon is a jelenlegi ütemben folytatódik az oltakozás, és nem jön egy újabb agresszív mutáns, akkor elkerülhetjük a pandémia negyedik hullámát Magyarországon. A virológus bízik a maszkmentes nyárban is.

A szomszédos Romániában is megjelent a koronavírus brit variánsának legújabb mutációja, Rusvai Miklós virológus szerint azonban ez a változat az eddigi vizsgálatok szerint még nem ellenálló a védőoltással szemben. A Magyar Tudományos Akadémia professzora az M1-en elmondta: ha esetleg van is, legfeljebb néhány százalékos lehet a hatásfokcsökkenés, de erről majd a hosszabb távú vizsgálatoknak kell pontos számot mondaniuk. Nincs tehát szó arról, hogy hatástalanok lennének az eddig alkalmazott vakcinák a legújabb variáns ellen.

MÁR ÁTESTÜNK A HARMADIK HULLÁM CSÚCSÁN

Rusvai Miklós szerint már Magyarországon is jelen van a brit mutáns ezen változata, és ez is az oka annak, hogy az elmúlt hetekben annyira felerősödött a járvány, nemcsak idehaza, hanem a szomszédos Szlovákiában, illetve Csehországban is. De már mindhárom ország átesett a harmadik járványhullám csúcsán. A víruskutató hozzátette: minden olyan országban, ahol intenzíven folyik az oltási kampány – lásd Izrael, Egyesült Királyság, Málta vagy Szerbia –, meredeken esik vissza a megbetegedések száma. Rusvai Miklós úgy véli, Magyarországon is ez az egyetlen kiút: „oldani, oltani, oltani!” Az új variánsok miatt viszont magasabb, 80 százalékos nyájimmunitásra van szükség. A szakember szerint egy 50-60 százalékos oltottság elengedő lehet, de természetesen a cél az, hogy minél kevesebben legyenek azok, akik a betegség átvészelése révén szereznek immunitást.

A NYARAT MÁR MASZK NÉLKÜL TÖLTHETJÜK

Az MTA professzora szerint május végére, június elejére túl lehetünk a harmadik hullámon. Azt reméli, hogy június közepére fel lehet oldani a korlátozásokat és a nyarat már maszk nélkül tölthetjük. Amennyiben pedig az oltás így halad és nem jelenik meg egy újabb agresszív variáns, akkor Magyarországon véleménye szerint nem kell negyedik hullámra számítani.

Forrás: infostart.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb