Közélet

Kijött a rendelet: mutatjuk, milyen szabályok szerint nyithatnak ki a szegedi vendéglátós teraszok


- Hirdetés -

A kormány meghosszabbítja a jelenleg is érvényben lévő védelmi intézkedéseket, tehát április 19. után is kötelező lesz a közterületeken a maszkviselés, a távolságtartás, valamint érvényben marad az este 10 órakor életbe lépő esti kijárási tilalom is – derül ki a Magyar Közlöny csütörtök este megjelent számából. Közzé tették a vendéglátós teraszok megnyitását koordináló szabályokat is, ha valaki nem tartja be őket, akár milliós bírság és bezáratás is lehet belőle.

FELKÉSZÜLNEK: SZEGEDI VENDÉGLÁTÓSOK


- Hirdetés -

Mint a frissen megjelent Magyar Közlönyből kiderül, a teraszok, az óvodák és az iskolák alsó tagozatai is készülhetnek a nyitásra. A vendéglátóhelyek teraszainak, kerthelyiségeinek nyitása az azt követő napon történhet meg, amikor a beoltottak száma eléri a 3,5 milliót. Ez egyébként várhatóan a jövő héten bekövetkezik, hiszen mostanra már 3 millió 90 ezernél is többen kaptak oltást.

A friss jogszabály a következő dolgokat határozza meg:

  • a teraszok, kerthelyiségek reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva,
  • az ott tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselni,
  • a felszolgálóknak viszont igen.
  • A védelmi intézkedések betartásáról az üzemeltető köteles gondoskodni.
  • A szabályok be nem tartása esetén a vendéglátó üzlettel szemben 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírság szabható ki, de akár a vendéglátóhely bezáratása is elrendelhető.
  • A szabályokat be nem tartó vendéggel szemben pedig szabálysértés esetén 5 ezer forinttól 500 ezer forintig terjedő pénzbírság is kiszabható.

Egy klassz hír is van a ma este megjelent rendeletek között: a kormány eltörli a teraszok után az önkormányzatoknak fizetendő közterületi díjat.

További újdonság, hogy a munkahelyi, iskolai, kórházi menzák és büfék nyitva lehetnek. A szálláshelyen található étterem és bár csak az ott megszálló – üzleti céllal érkezett – vendéget szolgálhatja ki.

ÚJRAINDUL A HAGYOMÁNYOS OKTATÁS AZ ALSÓS ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOK SZÁMÁRA

Április 19-én, hétfőn az óvodák újranyithatnak, az általános iskolák alsó tagozatai (1-4. évfolyamokon) pedig visszatérnek a rendes, tantermi oktatásra. A felső tagozatok és a középiskolák május 10-től térhetnek vissza a tantermi oktatáshoz. A felnőttképzésben szintén április 19-től ismét lehetségessé válik a jelenléti oktatás, valamint a vizsgák megtartása.

Ennek kapcsán már mindent tudni lehetett ma délután, úgyhogy össze is rittyentettünk Nektek egy Szeged 365 Kisokost, íme:

MEGHOSSZABBÍTOTTÁK A HATÁRELLENŐRZÉST IS

A kormány emellett május 23-ig meghosszabbítja a határellenőrzést, amelynek változatlanul a járvány megfékezése és a hazánkba belépők ellenőrzése a célja. Továbbra is érvényes, hogy a hazatérő magyaroknak 10 napos hatósági házi karanténba kell maradnia, az alól csak 2 darab negatív PCR-teszttel kaphatnak felmentést.

A teljes rendeletcsomag a Magyar Közlöny 67. számában olvasható végig, ha van kedved (és időd) bogarászni, katt IDE!


- Hirdetés -

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb