Blog

Szeged 365 Kisokos: back to school? Minden, amit tudni akartál a suli-újraindításról!

Mi nyit ki és mi nem a szegedi oktatási intézmények közül hétfőn? Mi van, ha nem szeretném, hogy iskolába menjen a család kicsi kincse? Hibrid oktatás? Bölcsik? Meg úgy egyáltalán, hogy is van ez? Érkezik a legfrissebb Szeged 365 Kisokos, benne az összes infóval, amit (már) tudni lehet az iskolakezdésről!

MI NYIT KI ÉS MI NEM?

Kezdjük az alapokkal. Hétfőtől az alábbi intézményekben indul újra az élet Szegeden (és persze az egész országban):

  • óvodák
  • általános iskolák alsó tagozata

A bölcsődék eddig is nyitva voltak, ezután is nyitva lesznek. Nem nyitnak ki hétfőtől:

  • az általános iskolák felső tagozata
  • gimnáziumok, szakközépiskolák, szakmunkásképzők

Az utóbbi kategóriák esetén május 10-én lesz a start. A korábbiakhoz képest csakis a felső tagozatok “zárva tartása” az újdonság, ezt Orbán Viktor szerda délután jelentette be egy Facebook videóban.

MI VAN, HA NEM AKAROM SULIBA ENGEDNI A GYERKŐCÖT?

Tiszta sor, szülőként megteheted, hogy hétfőtől nem engeded iskolába a család szeme fényét. “A járványügyi helyzetben az intézményvezetők, az iskolaigazgatók engedélyezhetnek távollétet, erre van engedélyük, felhatalmazásuk” – mondta el Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón, majd ezt Maruzsa Zoltán is megerősítette.

Az államtitkár közölte, ha valaki nem akarja, hogy a gyereke iskolába menjen, van rá lehetőség, ehhez nincs szükség petícióra sem, a jogszabályok erre lehetőséget biztosítanak. Viszont – tette hozzá –. aki több mint 250 órát hiányzik, annak osztályozóvizsgát kell tennie, ami a sikeres tanév feltétele. “Ettől a vizsgától azonban nem fogunk eltekinteni, ez nem érdeke a gyerekeknek sem” – hangsúlyozta Maruzsa Zoltán.

Ami fontos, hogy a távollétet igazolt hiányzásként kell kérned, ha nem akarod, hogy iskolába menjen a gyerkőc.

LESZ KEVERT OKTATÁS?

Sajna erre a válasz nem. Gulyás Gergely szerint a tanároktól nem várható el, hogy kétszer oktassanak, tehát az alsó tagozatoknál nem lesz párhuzamosan digitális és tantermi oktatás. Maruzsa Zoltán hozzá tette, mindez technikailag sem lenne kivitelezhető. Mint mondta, annak semmi akadálya, hogy az otthon maradó diákoknak a pedagógusok online elküldjék a tananyagokat és házi feladatokat.

DIÁKBÉRLETEK, TÖMEGKÖZLEKEDÉS SZEGEDEN

A diákbérletekre csak fél havi összeget kell fizetni áprilisban az SZKT és a Volánbusz járatain. Mindezt az illetékesek megpróbálták valamiféle jófej gesztusként eladni, hogy az volt-e, nem a Szeged 365 Kisokos dolga eldönteni. Ami viszont fontos, hogy ahhoz, hogy fél áron tudj diákbérletet venni, személyesen kell a jegyirodákba slattyognod, ha applikáción keresztül vásárolsz, az egész hónapot ki kell fizetned (ezért egy virtuális fekete pontot már be is húztunk).

Az alábbi helyszíneken tudsz féláron diákbérletet váltani:

SZKT:

  • Ügyfélszolgálati Iroda, Deák Ferenc utca 31.,
  • Csillag tér, jegy- és bérletpénztár,
  • Dugonics tér, jegy- és bérletpénztár,
  • Széchenyi tér, jegy- és bérletpénztár,
  • Aradi vértanúk tere, jegy- és bérletpénztár.

VOLÁNBUSZ:

  • Ügyfélszolgálati Iroda, Bartók Béla tér 6.,
  • Mars tér, bérletpénztár és buszállomás,
  • Víztorony tér, jegy- és bérletpénztár,
  • Makkosháza, jegy- és bérletpénztár.

Az alsósok áprilisban jegy és bérlet nélkül utazhatnak a helyközi járatokon – jelentette be közösségi média oldalán csütörtök késő délelőtt, gyakorlatilag a kormányinfóval párhuzamosan Dömötör Csaba parlamenti államtitkár. Mielőtt bárkit megkavarnánk, az utóbbi csakis a helyKÖZI járatokra vonatkozik.

MI LESZ AZ ÉRETTSÉGIKKEL?

Orbán Viktor egy hete jelentette be: csakis írásbeli érettségik lesznek az idén (akárcsak tavaly).

Maruzsa Zoltán az alábbiakban foglalta össze a fontosabb tudnivalókat:

  • akárcsak tavaly, ezúttal is egyszerre tíz fő tartózkodhat egy helységben,
  • a fertőtlenítés, a testhőmérséklet-mérés, a távolságtartás szabályai is a tavalyihoz hasonlóak lesznek,
  • ami a 2020-as tavaszi érettségi szezonhoz képest különbség, hogy most az előrehozott érettségi vizsgákat is megtartják, így több mint 110 ezer érettségizőre számítanak.

Maruzsa Zoltán azt is elmondta, hogy azokból a tárgyakból viszont meg kell szervezni a középszintű szóbeli vizsgákat, amelyek csak szóbeli vizsgarésszel rendelkeznek. Legyen szó bármelyik vizsgatárgyról, ha a vizsgázó írásbeli teljesítménye elérte a 12 százalékot, ám a 25 százalékot nem haladta meg, az illető ebben az esetben tehet szóbeli érettségit.

Az érettségi vizsga idén sem kötelező, aki úgy dönt, hogy mégsem vizsgázik, ő a befizetett vizsgadíjat szeptember 30-ig visszaigényelheti.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb