Közélet

Müller Cecília: most tetőzik a harmadik hullám

A harmadik hullám tetőzésén állunk jelenleg, valamennyi járványügyi adat ezt mutatja. A számok továbbra is magasak, egy hete stagnálnak, de enyhe csökkenést tapasztalunk. Ez azonban rendkívül törékeny, még egy hétig arra kell számítani, hogy a számok hasonlóan alakulnak, így fontos a szabályok betartása és az oltakozás – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs pénteki tájékoztatóján.

A tisztifőorvos hangsúlyozta: viszonylag jó egészségi állapotból is órák alatt kialakulhat a koronavírus-betegség, fulladással, magas lázzal, gyengeséggel. Elsősorban előbbi miatt szükséges a kórházi ellátás. Az oltási programról azt mondta, hogy jól halad, hétről hétre kedvezően alakulnak a számok, mostanra minden harmadik magyar embert sikerült beoltani.

AZ EGYÉNI VÉDELEM A LEGFONTOSABB

Szerinte az egyéni védelem a legfontosabb, és figyelmeztetett: senki ne reménykedjen abban, hogy ha a többséget beoltották, akkor ő is védett lesz. Akik jelentkeztek az oltásra, már a 90 százalékukat beoltották, a 18–59 év közötti regisztráltak fele is megkapta a vakcinát. A reprodukciós ráta egy alá csökkent – tájékoztatott a fertőzöttségről a tisztifőorvos. Közölte: jelenleg ott tartunk, hogy egy koronavírus-fertőzött egy embert betegít meg.

HÉTFŐN SULI

Az iskolák hétfői újranyitásáról Müller Cecília azt mondta, hogy megtörténtek a fertőtlenítések, egy tiszta, rendezett környezetbe térnek vissza az emberek. A járványügyi intézkedéseket azonban le kell porolni, és szigorúan betartani. A pedagógusokat beoltották, akiket pedig még nem, azokat arra kéri, hogy a gyermekek és a szülők érdekében tegyék meg. Fontos lesz a gyakori kézmosás, és az, hogy csak az egészséges gyerekek menjenek iskolába.

AZ EMLÉKEZTETŐ OLTÁSOKRÓL MÉG NEM LEHET MIT MONDANI

Az ősszel és év elején oltottak emlékeztető oltásáról egyelőre nem lehet mit mondani. A Magyarországon alkalmazott vakcinák mindegyike védelmet nyújt a koronavírus ellen. Hogy a jövőben milyen mutációk, variációk alakulnak ki, azt egyelőre nem tudjuk. Lehet, hogy az influenzához hasonlóan egy szezonális járvánnyá alakul, de immunológiai szempontból ez még egy nyitott kérdés – mondta Müller Cecília.

NAPI ADATOK

Müller Cecília ismertette a napi járványügyi adatokat: a beoltottak száma 3 145 592 fő, közülük 1 349 314 fő már a második oltását is megkapta. Az új fertőzöttek száma 5216, ezzel a járvány kezdete óta összesen 742 198 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 241, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 24 762 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 445 920 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 271 516 fő. Kórházban 9459 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1117-en vannak lélegeztetőgépen.

RENDŐRSÉGI INTÉZKEDÉSEK

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese ismertette a védelmi intézkedések feloldásának második fokozatát:

  • A teraszok reggel öt óra és este fél tíz között lehetnek nyitva három és fél millió beoltott után.
  • Fogyasztás közben nem kell maszk a vendéglátóhelyeken.
  • Egymilliós bírság vár a szabályszegő vendéglátóhelyekre, a fogyasztókra ötezertől 500 ezer forintos büntetést szabhatnak ki.
  • A szálláshelyeken csak a szálláshelyet foglalók fogyaszthatnak.
  • A schengeni határellenőrzési szabályok érvényben maradnak.
  • A Magyarországra történő beutazás után házi karantén alól csak két negatív PCR-teszteredménnyel lehet mentesülni.

Kiss Róbert tájékoztatott arról is, hogy a rendőrök csütörtökön

  • 517 esetben intézkedtek maszkviselési szabálytalanság miatt,
  • vendéglátóhelyen és más üzletben viszont nem volt olyan szabálytalanság, amely miatt bezárással kellett volna élni.
  • Még mindig sokan szegik meg a kijárási szabályokat.
  • 50 446-an vannak karanténban, 6228-at rendeltek el csütörtökön, 3799 ember ellenőrizhető mobilon keresztül.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: a knockout post
  2. Visszajelzés: Water Heater Plumbers
'Fel a tetejéhez' gomb