Közélet

Amennyiben nem lesz elég gyerek az osztályban, akkor rendkívüli szünet lehet, amit majd nyáron pótolnak a gyerekek

Több tankerület azon az állásponton van, miszerint valóban maradhat otthon a gyerek, de amennyiben egy osztályban „túl sok” tanuló fog hiányozni, a pedagógusnak nincs lehetősége sem online, sem hibrid módon tanítani. Ezért az iskolának rendkívüli szünetet kell elrendelni az adott osztályban és a tanév ennek idejével meg fog hosszabbodni, vagyis nyáron pótolnak majd a gyerekek – írja a Telex.

De kezdjük az elején: az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatainak április 19-i nyitása előtt Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár elmondta, mit tehetnek azok a szülők, akik a járvány miatt még nem akarják iskolába engedni a gyereküket. Maruzsa szerint szerint az intézményvezetők engedélyezhetik a távollétet, de nem lesz olyan, hogy a jelenléti oktatás után egy pedagógus megtartja majd online is az órát.

HA KEVÉS LESZ A GYEREK MEGHOSSZABBODIK A TANÉV?

Maruzsa Zoltán sok szülőt nyugtatott meg azzal, hogy aki nem engedi még iskolába a gyerekét a járvány miatt, a hiányzást igazolt hiányzásként kérheti elismertetni, a kormány ebből nem csinál politikai ügyet. A Facebookon viszont mára arról számolt be több szülő, hogy olyan tájékoztatást kaptak az iskolától, miszerint nem ilyen egyszerű az ügy. Több tankerület ugyanis azon az állásponton van, miszerint valóban maradhat otthon a gyerek, de amennyiben egy osztályban „túl sok” tanuló fog hiányozni, az iskolának rendkívüli szünetet kell elrendelni az adott osztályban és a tanév ennek idejével meg fog hosszabbodni. A „túl sok” definícióját még nem adták meg, vagyis ha valahol nem mennének be elegen, ott majd azoknak a gyerekeknek is be kell járniuk pótlólag, akiket most elengednének a szülei.

VESZÉLYHELYZET ÉS RENDKÍVÜLI SZÜNET

Más bejegyzésekben a 2011. évi CXC. [ Köznev. tv. ] törvény 30. §-ára hivatkoznak. Az említett paragrafus így fogalmaz: ha rendkívüli időjárás, járvány, természeti csapás vagy más elháríthatatlan ok miatt a nevelési-oktatási intézmény működtetése nem lehetséges, … a megyére, fővárosra kiterjedő veszélyhelyzet esetében a hivatal rendkívüli szünetet rendel el. Mivel az Országgyűlés február 22-én megszavazta a veszélyhelyzet 90 nappal történő meghosszabbítását, ennek elméletileg nem is lenne akadálya.

Forrás: telex.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb