Kikapcs

Új rekord: 72 nagyjátékfilmet küldtek be az alkotók a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválra

Több mint 400 nevezés érkezett a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválra, az operatőrök versenyére rekordszámú, 72 nagyjátékfilmet küldtek be az alkotók – árulták el a szervezők.

LEZÁRULT A NEVEZÉS

Kedd éjfélig lehetett nevezni az 5. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválra, amelyet szeptember 21-25. között rendeznek Szegeden. Az európai országokon kívül idén többek között Fülöp-szigeteki, chilei, togói, dél-koreai alkotások is érkeztek. Sok a spanyol nyelvű, dél-amerikai országból jött film, ez köszönhető az intenzív kapcsolatnak, amelyet a fesztivál szervezői a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) hispanisztika tanszékével, valamint a mexikói nagykövetséggel kialakítottak – olvasható a közleményben.

MAGYARORSZÁGRÓL 12 NAGYJÁTÉKFILM ÉRKEZETT BE

Mint írják, Magyarországról 12 nagyjátékfilm és számtalan kísérleti- és kisjátékfilm is érkezett. Ezek részben már bemutattok alkotások (Békeidő, Pesti balhé, Hab, A Feltaláló), de a többség még premier előtt áll, például Krasznahorkai Balázs első nagyjátékfilmje, a Hasadék, amelynek Réder György az operatőre. Szintén Réder György fotografálta a Spirál című filmet, amelynek rendezője Felméri Cecília. A nevezettek között található Gothár Péter legújabb filmalkotása, a Hét kis véletlen. Szintén a felsoroltak között van a 3. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Fesztivál nagydíjasa, Dobos Tamás által fényképezett Fűzfa című film is. Ennek rendezője a macedón származású Milcho Manchevski, aki 1994-ben az Eső előtt című filmalkotással került be a filmművészet élvonalába.

A VERSENYEN NAGY FIGYELMET KAPNAK A KARANTÉNFILMEK

Az idei seregszemlén a szervezők kitüntetett figyelmet fordítanak a karantén alatt készült filmeknek, ezért az említett Békeidő című alkotás mellett nagy örömmel fogadták az Oláh Kata rendezte és Csukás Sándor által fotografált Zuniverzum című rövidfilmet. A külföldi művek között több, tavaly nagy sikert aratott alkotás van, többek között az Oscar-díjas Élősködők, a francia Portré a lángoló fiatal lányról, valamint az Oscar-jelölésig jutott, Joaquin Phoenix produceri közreműködésével készült Gunda című dokumentumfilm – áll az összegzésben.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb