Közélet

Müller Cecília: a kínaihoz lesz hasonló a magyar vakcina

Az operatív törzs mai tájékoztatóján Müller Cecília újabb részleteket árult el a magyar vakcináról, ismertette a frissen bevezetett online időpontfoglaló rendszer tapasztalatait, és beszámolt arról, hogy tetemes mennyiségű vakcina érkezett az országba a hétvégén. Kiss Róbert alezredes pedig a hétvégi terasznyitás tapasztalatairól beszélt.

KIRÍVÓ SZABÁLYSÉRTÉS NEM VOLT A HÉTVÉGI TERASZNYITÁSOKKAL

Kiss Róbert alezredes elmondta, hogy a vendéglátóhelyek kerthelyiségeinek, teraszainak hétvégi megnyitásakor tömegesen jelentek meg a kikapcsolódni vágyók, kirívó szabályszegés azonban nem történt. A rendőrség tapasztalatai szerint a védelmi intézkedések betartását illetően a lakosság széles köre együttműködő volt. A kijárási tilalom 23 órára módosítása is kedvezően hatott, az emberek többsége betartotta a szabályokat, a rendőrség pedig elsősorban figyelmeztetést alkalmazott – tette hozzá az alezredes.

TETEMES MENNYISÉGŰ OLTÓANYAG ÉRKEZETT AZ ORSZÁGBA

Tetemes mennyiségű oltóanyag érkezett az országba: szombaton 600 ezer kínai Sinopharm-vakcina jött, amelyeket a megfelelő ellenőrzés után, még vasárnap tovább is szállítottak az oltópontokra, háziorvosokhoz – közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A MAGYAR VAKCINA A KÍNAIHOZ HASONLÓAN ELÖLT VÍRUST TARTALMAZ

A tisztifőorvos felidézte, hogy a kínai vakcina elölt vírust tartalmaz, és várhatóan a különböző variánsokkal szemben is hatásos lesz. “Nem véletlen, hogy a magyar vakcina is teljes inaktivált, elölt vírust tartalmaz majd – ezt a technológiát alkalmazzuk mi is”, mondta el Müller Cecília.

KEDVEZŐEN FOGADTA MINDENKI AZ IDŐPONTFOGLALÓ RENDSZERT

Müller Cecília szerint az online oltási időpontfoglalást mindenki kedvezően fogadta, mert nem kell már várni a háziorvos telefonhívására. Emlékeztetett, hogy minden regisztrált jelentkezhet közvetlenül az oltásra a tajszám és a születési dátum magadásával az eeszt.gov.hu oldalon. “Sajnos a járvány és a kórokozók nem ismernek határokat, már Európában is azonosították az indiai variánst. Ezzel szemben a virológus szakemberek szerint jó hír, hogy az általunk használt öt oltóanyag védelmet nyújt. Természetesen ezt is az idő mondja meg”, fejtette ki Müller Cecília.  

Forrás: MTI/index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb