Közélet

Mindössze 170 kilométerre tőlünk: Pécs és Bécs összefog, készül a magyar–osztrák vakcina

Pécsett és Bécsben fejlesztés alatt áll egy közös oltóanyag a koronavírus ellen, viszont azt még nem lehet tudni, hogy mikor állhat rendelkezésre. Hamarosan megkezdik a kapcsolódó állatkísérleteket is – írja az Index.hu.

“A vakcinafejlesztési projekt a laboratóriumi fázisába érkezett. Január végén, február elején kezdjük meg az állatkísérleteket is. Nagyon bízunk benne, hogy hamarosan eredményeket tudunk produkálni, de még korai lenne megmondani, hogy mikorra várható a mi vakcinánk”– számolt be Jakab Ferenc virológus az ATV híradójának.

Jakab Ferenc, virológus/forrás: portfolio.hu

A KIFEJLESZTETT VAKCINÁK MINDEGYIKE ALKALMAS

A szakember arról is beszélt, hogy szerinte a hazánkba eddig érkezett vakcinák teljesen megfelelők, majd hozzátette:

“Nem az a fontos, hogy mivel oltassunk, hanem az a fontos, hogy oltassunk. Az új angliai és dél-afrikai mutáns koronavírus hat-nyolc különböző mutációval rendelkezik. Ennek ellenére most úgy tűnik, hogy a kifejlesztett vakcinák mindegyike alkalmas ezeknek a mutációknak a kivédésére, de hogy a jövőben így marad-e, azt egyelőre nem tudjuk. Ha már van egy alapvédettségünk, akkor a szervezetünk sokkal jobban és sokkal gyorsabban reagál az új fertőzésekre. A gyógyszergyártó cégek számára is könnyebb a helyzet, most már pár hét alatt új vakcinát tudnak gyártani. Semmilyen komoly mellékhatása nincsen az oltásoknak, maximum egy kis bepirosodással, netán lázzal járhatnak” – nyugtatott meg mindenkit a szakember.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb