Közélet

Galgóczi Ágnes üzent a fiataloknak: nem tömegrendezvényt jelent a vendéglátóegységek teraszainak a nyitása

Nem tömegrendezvényt jelent a vendéglátóegységek teraszainak a nyitása, ahol ugyan nem kell maszkot viselni, azonban az a közterületen továbbra is kötelező – hangsúlyozta Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a Rádió1 kedd reggeli adásában.

A hosszú téli bezártság után mindenki örül a tavasznak, valamint annak, hogy kinyitottak a teraszok Szegeden, azonban ennek bőven megvannak a maga kockázatai.

KÉT HÉT MÚLVA LEHET MAJD LÁTNI AZ ESETLEGES KÖVETKEZMÉNYEKET

Galgóczi Ágnes ezzel kapcsolatban elmondta, hogy azt nem lehet megmondani, hogy a következő hetekben számíthatunk-e ismét zárásokra emiatt. Figyelik a járványügyi helyzetet és több tényezőt kell figyelembe venni a döntéshozatalnál. A múlt hétvégi terasznyitásnak a vírus lappangási ideje miatt két hét múlva láthatók az esetleges következményei. Tehát, ha volt a hétvégén egy szuperfertőző, akkor két hét múlva akár egy gócos emelkedés is látható lehet. Galgóczi Ágnes azonban bízik abban, hogy a következő hétvégéken az emberek még józanságra intik magukat.

AZT JAVASOLJA A FIATALOKNAK, HOGY ŐK IS OLTASSÁK BE MAGUKAT

Galgóczi azt javasolja, hogy a fiatalok is oltassák be magukat, hiszen 18 év felett aki regisztrált, az szabadon foglalhat magának időpontot a védőoltásra, és az első oltást követően senki se feledkezzen meg a második adagról sem – fűzte hozzá. A járványhelyzet javult, és bízik abban, hogy a múlt hétvégi program nem okoz súlyos változást. Ha a járvány megint felszállóágba kerül, akkor ismét a járványügyi intézkedésekhez kell nyúlni, például az oltások felpörgetésével és a kontaktus számok csökkentésével.

LESZÁLLÓÁGBAN VAGYUNK, DE MÉG VAN JÁRVÁNY

A járvány megelőzésének egyik alapköve a konktaktusok számának a csökkentése, emiatt történtek gyakorlatilag a lezárások, az üzletbezárások, illetve a kijárási korlátozásnak a bevezetése. Ezeknek és a védőoltásoknak köszönhetően látható, hogy a járványt sikerült megfékezni. A szakértő szerint most már úgy tűnik, hogy egy leszálló ágba kerülünk, de még van járvány. A mai friss adatokat itt találod:

Forrás: Rádió1, Portfolio

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb