Közélet

Számolgatás erre-arra: szombattól jöhet a nagy nyitás!

Az operatív törzs szerdai tájékoztatója után, a vakcinaszállítmányok érkezési ütemét és az oltás gyorsaságát figyelembe véve a Portfolio arra a következtetésre jutott, hogy vagy április 30-án pénteken estére, vagy május 1-jén szombaton délelőttre érhetjük el a 4 millió elsőre beoltottat Magyarországon, így elvileg szombattól bekövetkezhet a gazdaság szélesebb értelemben vett nyitása a már védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek.

Ennek részleteit már hétfőn közzétették, tehát a kormány is készül rá, hogy napokon belül elérjük ezt a fontos határt. Ezután május 7-8. körülre előállhat majd az a helyzet, hogy több lesz a rendelkezésre álló vakcina, mint ahányan addigra regisztrálnak, így valójában attól függ az oltás és a gazdaság nyitásának pályája, hogy mennyien és milyen ütemben jelentkeznek a vakcinákért.

MÉG TÖBB MINT 200 EZER OLTÁS HIÁNYZIK

A tömeges oltási szakasz most hétfői elindulása után az eddigi napi 50-70 ezer után 75, illetve 95 ezer első oltást adtak be Magyarországon, így a 7 napos mozgóátlag is megugrott. A kedden és szerdán közölt vakcinaszállítási adatok alapján óvatosan azzal számolhatunk, hogy ma akár 110 ezer, holnap pedig 120 ezer ember elsőre beoltására is sor kerülhet és így vagy péntek estére, vagy szombat délelőttre összejöhet a 4 milliós beoltotti határ (a tegnap estére ma reggel közölt adat 3 millió 774 ezer fő, tehát 226 ezer oltás hiányzik).

NEM MINDEGY, HOGY SZOMBATON VAGY VASÁRNAP NYITHATNAK A VÁLLALKOZÁSOK

A 4 millió főnél megnyíló vállalkozásoknak nyilván nagyon nem mindegy, hogy a hétvége mindkét napja, vagy csak a vasárnap lesz szabadabb. Éppen ezért elképzelhető, hogy ennek kapcsán a kormány a csütörtöki Kormányinfón vagy Orbán Viktor péntek reggel tiszta vizet önt a pohárba a közrádióbeli interjúban függetlenül attól, hogy még nem értük el a 4 milliós határt. A mérföldkő elérése után védettségi igazolvánnyal várhatóan látogatható intézmények, illetve igénybe vehető szolgáltatások köre már megjelent egy rendeletben, így tehát csak annak életbe lépési időzítésével kapcsolatban van bizonytalanság.

MÁR 4,5 MILLIÓAN REGISZTRÁLTAK OLTÁSRA, DE HOGYAN TOVÁBB?

Fontos tényező, hogy a mai jelzések alapján már kissé 4,5 millió felett jár az oltásra regisztráltak száma és mivel kb. 350 ezren regisztráció nélkül kapták meg korábban az oltást (egészségügyi, rendvédelmi és szociális dolgozók, nevelők-oktatók), így a bizonyára oltást kapók kalkulálható tábora (4,85 millió fő) pont összeér a KSH felmérésében kijött biztosan oltakozók táborával. Május viszont 7-8. körül összeérhet az addig oltásra regisztráltak köre az addigra elsőre beolthatók körével (mindkettő kb. 4,9-5 millió főnél járhat) és onnantól kezdve jön a nagy bizonytalanság, hogy mikor milyen ütemben emelkedik tovább a vakcinát kérők és megkapók tábora. Ettől függ ugyanis a gazdasági nyitás további menetrendje, ütemezése, illetve mértéke.

A FELNŐTT LAKOSSÁG 77%-OS BEOLTOTTSÁGA UTÁN IS ÉRDEMES ÓVATOSNAK LENNI

Ha 5-5,2 millió fő körül megállna az oltási pálya emelkedése, vagy látványosan ellaposodna a görbe (mivel napi szinten kevesebben jelentkeznének oltásra), akkor nyilván kérdésesebb a nyitás további menetrendje, mintha ütemesen haladna az oltási pálya a biztosan+talán oltakozók közel 6 milliós táborához. Utóbbi a teljes lakosság 60%-át, a felnőtt lakosság 77%-át jelentené, ami a brit és indiai, illetve egyéb mutációk veszélyei miatt még mindig óvatosságot indokolna abban, hogy lehet-e egy teljeskörű nyitást végrehajtani, azaz a tömegrendezvényeket, nyári fesztiválokat, szabad külföldi utazásokat engedélyezni. Az oltakozók tábora egyébként nemcsak a felnőttek között fog nőni, hanem a 16-18 évesek között is, amely több százezres kör számára éppen tegnap jött meg a Pfizer-adag. Egyelőre azonban továbbra sem lehet megmondani, hogy mikor és milyen ütemben tud a 6 millióhoz közelíteni, illetve azon túlhaladni a beoltottak köre hazánkban.

Forrás: portfolio.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb