Közélet

Újra lehet látogatni a szegedi idősotthonokat, de csak védettségi igazolvánnyal


- Hirdetés -

A 4 milliós oltottszám küszöbén csütörtökön, a Kormányinfót követően is megtartotta napi tájékoztatóját a koronavírus-járvány miatt felállt operatív törzs. A mai sajtótájékoztatón Müller Cecília feloldotta a látogatási tilalmat az idősotthonokban, tehát újra látogathatjuk az időseket Szegeden, feltéve, ha van védettségi igazolványunk. Ezek mellett Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az érettségizőkhöz szólt.

A tájékoztatót Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár kezdte három témával:


- Hirdetés -

  • érettségi
  • nyitás
  • felvételik.

Az érettségikkel kapcsolatban tisztázta, nem lesznek szóbeli vizsgák, egy teremben legfeljebb 10 vizsgázó tartózkodhat, másfél méteres védőtávolsággal. Védőmaszk a felügyelő tanároknak kötelező a vizsga alatt. A jelentkezők 400 ezer vizsgát teljesítenek, ebből 180 tárgyból 322 ezer vizsgát középszinten. A már érettségizettek 10 500 vizsgára jelentkeztek.

MÁJUS 3-ÁN INDUL AZ ÉRETTSÉGI

Az írásbeliket május 3. után, magyar nyelv és irodalomból kezdik, közülük 2 ezren emelt szinten adnak számot tudásukról. Ezt követően Maruzsa Zoltán a részletes számokat is ismertette az érettségiről. Szóbeli kizárólag azon tárgyakból tehető, amelyben csak szóbeli vizsga van. “Akik a jövő héten érettségiznek, ne teszteljék a teraszok nyitvatartását” – kérte. A nyitásról elmondta, május 10-ig a felsősök még digitális munkarendben tanulhatnak, a nyitást a járványszámok és az oltottsági adatok indokolták Maruzsa Zoltán szerint. Elmondta, a nyitás után 60 százalék volt az óvodások, 75 százalék volt az alsósok újbóli óvodába, illetve iskolába menése, az arány folyamatosan nő.

HA EGY DIÁK IS FERTŐZÖTT, AZ OSZTÁLYT HAZAKÜLDIK

Személyes élményéről beszámolva azt is elmondta, másodikos kislánya szeme ragyogott, amikor újra iskolába mehetett. Ha fertőzött diákot, gyermeket látnak, az egész csoportot, osztályt hazaküldik – tisztázta. A kollégiumokba visszatérőkre külön kitért: ingyenes teszteléssel visszatérhetnek a tanulók, külön igazgatói engedéllyel.

103 EZER DIÁK FELVÉTELIZETT EDDIG

Felvételik: idén 103 ezer diák felvételizett középfokú intézményekbe, 72 százalék az első helyen megjelölt helyen folytathatja tanulmányait. A 6 és 8 osztályos gimnáziumok iránt csökkent az érdeklődés – árulta el Maruzsa Zoltán. Aki nem jutott be oda, ahová akart, május második hetétől újra nézelődhet az Oktatási Hivatal honlapján.

RENDŐRSÉGI INTÉZKEDÉSEK

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese arról számolt be, hogy szerdán 551 maszktalant találtak a rend őrei. Üzletbezárásra nem került sor. 126 személy ellen kellett intézkedni a kijárási tilalom megszegése miatt. A korridorokon 54 intézkedés történt. Csökkent a hatósági házi karanténban lévők száma, 31 133-an vannak, 2053-an követhetők mobilon.

A LAKOSSÁG 39 SZÁZALLÉKA MÁR BEOLTOTT

Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte, a lakosság 39 százaléka beoltott. Bejelentette 400 ezer Sinopharm vakcina érkezését, és 44 400 Moderna jövetelét várják még, majd hosszan ismertette a napi járványadatokat. Az elhunytak magas száma még mindig arra kell, hogy intsen szerinte mindenkit, hogy oltsa be magát.

“Néhány napja kizárólag rajtunk, magyar állapolgárokon, egyéneken múlik, hogy beoltatjuk-e magunkat. Ehhez az kell, hogy regisztráljunk, és időpontot is foglalhatunk már” – hangsúlyozta. Szerinte ilyen gyorsan még nem lehetett oltáshoz jutni, könnyen lehet, hogy már másnap oltást kap, aki regisztrál. Külön kiemelte, amit Kásler Miklós erőforrás-miniszter már korábban bejelentett, hogy újraindul az egynapos sebészeti ellátás, de csak időpontfoglalással.

VÉGE A LÁTOGATÁSI TILALOMNAK

Müller Cecília bejelentette viszont, hogy visszavonta a látogatási tilalmat a “szakosodott szociális intézményekben” (ez jellemzően idősottohonokat jelent), az látogathatja meg az intézményekben lakókat, aki rendelkezik védettségi igazolvánnyal, illetve magával viheti a 18 éven aluliakat. Ugyanakkor azok a látogatók, akik nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Az intézményelhagyásról is szólt: aki védett, kimehet az intézményből, 72 órán túli visszatérés esetén egy negatív koronavírus antigén gyorsteszt eredmény. Akik az intézményekben nem kérték még az oltást, még mindig lehetőségük van – tette hozzá Müller Cecília.

Forrás: infostart.hu


- Hirdetés -

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb