Közélet

Orbán Viktor: szombaton érkezik a nyitás harmadik lépcsője, indul a tinik oltása (frissítve)

Még ma meglesz a 4 millió beoltott, szombaton érkezik a nyitás harmadik lépcsője – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió ma reggeli műsorában. Mint az ország első embere kifejtette, újabb szakaszhatárhoz érkezünk. Szombat reggeltől a kijárási tilalom kezdete módosul, a boltok és vendéglátóipari egységek 11-ig lehetnek nyitva, és a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára megnyílnak bizonyos helyek. 

Cikkünk folyamatosan frissül.

A nagy bejelentést egyébként már reggel 6 után egy kicsivel elspoilerezte az M1 híradósa, Németh Balázs:

SZOMBATTÓL ÉLETBE LÉPNEK A RENDELKEZÉSEK

Orbán Viktor bejelentette: újabb szakaszhatárhoz érkeztünk. Szombat reggeltől a kijárási tilalom kezdete módosul, a boltok és vendéglátóipari egységek 11-ig lehetnek nyitva, és a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára megnyílnak bizonyos helyek. A négymillió beoltott ma biztosan meglesz.

MÁJUS 10-TŐL OLTJÁK A TINIKET

Orbán Viktor közölte, hogy a beoltottak száma pénteken mindenképpen meg fogja haladni a 4 milliót. A 16-18 éves korosztályt is oltani kezdik május 10. után – tette hozzá. Pfizer oltóanyagot kapnak, és azt félre fogják tenni. Aki Pfizert akar kapni, az ma még kaphat, de ezt követően csak hetek múlva.

A KÍNAI VAKCINÁVAL IS SZABADON LEHET MAJD UTAZNI

Már többen vannak a védett emberek, mint a nem védettek, ezért is helyes, hogy a védelmi igazolványhoz kapcsolódnak bizonyos jogok – mondta Orbán Viktor. A kormányfő beszámolt arról is, hogy két oldalú megállapodásokat köthetnek az országokkal a védettségi igazolványról, és a kínai vakcinával beoltottak is szabadon utazhatnak majd a nyáron. Ha lesz uniós igazolvány, akkor majd használjuk, de most kölcsönösségi alapon megállapodásokat kötünk majd az országokkal.

A kormányfő szerint azok a nehezen kezelhető helyzetek, ahol a védettek összekeverednek a nem védettekkel. Az éttermek esetében, amikor valaki bent lesz, akkor maszkot kell viselnie, amikor nem az asztalnál ül. Mindezek mellett a horgászok is kint lehetnek majd éjfél után – ismertette a kormányfő. 

AZ EGYETEMI MODELLVÁLTÁSRÓL

“A hazai felsőoktatási rendszer meglehetősen rugalmatlan volt. Az egyetemekben több van, mint az a teljesítmény amit leadnak” – nyilatkozta a modellváltásról. A világ legjobb egyetemei nem állami, hanem alapítványi formában működnek, így azt vették példának. “Az egyetemek jelentkeztek, hogy szeretnének egy másik modellben működni” – mondta a kormányfő, aki nagyon sokat vált a modellváltástól.

EAST SIDE VS WEST SIDE

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a kormánypárti gondolkodású emberek 70 százaléka oltáspárti, míg a baloldali pártok esetében 59 százalék. A baloldal oltásellenes kampányt folytat, és ezért a baloldali szavazók körében több az oltásellenes.

INDUL A GAZDASÁGI OPERATÍV TÖRZS

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a támogatás soha nem elég, a sikerhez nem elég. A kormányfő szerint a most újranyitott üzletek nagyon nagy nehézséggel kűzdenek. Az országot csak együtt tudjuk újraindítani – tette hozzá. A kormányfő elmondta, hogy hamarosan lesz egy gazdasági újraindítási Operatív Törzs. A 2022-es költségvetés is az újraindításról szól. Mint mondta, nemzeti alapú válságkezelés folyik, ennek egyik része a 25 éven aluliak adómentessége.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb