Mindenmás

Megszólalt az SZTE Klebelsberg Könyvtár: ezért pakolták konténerekbe a TIK könyvtárából leselejtezett könyveket

Mielőtt bárki azt hinné, hogy a nyomtatott könyvek olvasása és kölcsönzése ódivatú dolog, jeleznénk: a TIK könyvtár előtt konténerbe selejtezett könyvekkel foglalkozó cikkünk 42.439 kattintást kapott szűk 8 óra alatt. A könyv, mint műfaj nem halott, sőt, olvasni egyenesen trendi. Megérkezett az SZTE Klebelsberg Könyvtár válasza az olvasóink beszámolói alapján írt cikkünkre.

Íme, a ma délelőtti cikkünk a témában:

…és íme az, SZTE Klebelsberg Könyvtár reakciója, változtatás nélkül:

“Minden könyvtár kénytelen selejtezni: a könyvek egy része elavul,  elhasználódik, a raktárak betelnek. Az SZTE Klebelsberg Könyvtár minden egyes példánytól az erről szóló jogszabálynak megfelelő,  alaposan átgondolt és dokumentált selejtezési folyamat végén válik  meg. Ennek egy pontján az összes selejtezendő könyvet nyilvánosan  felajánljuk más gyűjteményeknek (határon innen és túl), ez most is megtörtént. Járványmentes időszakban könyvbörzéket is szoktunk tartani, ahol jelképes összegekért lehet ilyen példányokhoz hozzájutni. Ilyen börzét másfél éve nem tudtunk tartani, hiszen a pandémia miatt épületünkben ilyen típusú rendezvényt sem lehetett  szervezni.

Az állományunkból ezúttal sajnos számos olyan könyvet is ki kellett  vonnunk, melyek az egyik külső raktárunkban történt beázás  következtében végzetesen megrongálódtak, további tárolásuk egészségügyi szempontból kockázatos lehetett volna. Emellett megváltunk fizikailag ugyan ép, viszont tartalmukban rendkívül elavult, évtizedek óta nem kölcsönzött kötetektől is (pl. az ötvenes-hatvanas években nagy példányszámban megjelent kiadványoktól, brosúráktól, elavult szakkönyvektől).

Szeretnénk megjegyezni, hogy könyvtárunk rendszeresen adományoz könyveket a szegedi klinikáknak, az egyetemi óvodának és még az  említett szegedi fegyintézetnek is. Az adományként átadott kötetek esetében azonban mindig ügyeltünk arra, hogy azok tartalmukban és fizikai állapotukban egyaránt használható könyvek legyenek. Ezúttal az újrahasznosítás volt az egyetlen lehetséges megoldás.”

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: ติดเน็ต ais
'Fel a tetejéhez' gomb