Közélet

Kijött a Magyar Közlöny: hivatalosan is alapítványi fenntartásba került az SZTE

Hétfőn megjelentek azok a hivatalos jogszabályok a Magyar Közlönyben, amelyek az egyetemekkel kapcsolatos ingatlanokról, valamint a vagyonjuttatásról rendelkeznek és többek között érintik a Szegedi Tudományegyetemet is. Ezzel pedig hivatalosan is alapítványi fenntartásba került az SZTE.

Az Országgyűlés egyébként április végén szavazta meg, hogy az SZTE (és mellette még 10 egyetem) alapítványi fenntartásba kerül, amit a minősített többség esetében 134 igen szavazattal, az egyszerű többségi részek esetében 133 igen szavazattal és 59 nemmel fogadott el a Parlament.

MA MEGJELENT A MAGYAR KÖZLÖNY IS ERRŐL

A Magyar Közlönyben többek között arról írnak, hogy az alapítványt a felsőoktatási ügyekért felelős miniszter alapítja, annak kuratóriumi tagjait és elnökét is ő jelöli ki és az egyetem fenntartói jogát vagyoni juttatásként az Alapítványnak kell átadni. Ezzel együtt pedig oktatási, tudományos kutatási és betegellátási feladatokat ellátó, állami tulajdonú ingatlanok kerülnek hozzá ingyenesen, nyilvántartási értéken történő átvezetéssel. Ezek szerint a Kaáli intézet állami tulajdonba kerül, míg az Eli-Hu Nonprofit Kft. pedig kikerül a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Kft. fennhatósága alól. Stumpf István felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy több mint egy tucat törvényt kellett előkészíteni, nagyon összetett struktúra jött létre, amelyben vannak állami fenntartású egyetemek, magánegyetemek, egyházi fenntartásúak és a közfeladatot ellátó, közérdekű vagyonkezelő alapítvány által fenntartottak; utóbbi körbe már 21 intézmény tartozik.

Forrás: Magyar Közlöny, Magyar Nemzet

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb