Közélet

A második legmenőbb egyetem az SZTE a közösségi médiában

Két év alatt több mint 7000 említéssel a nemzetközi sajtóban, a Szegedi Tudományegyetem a második helyen szerepel a magyar intézmények között – derül ki az Ynsight Research magyar kutatóinak nagy nemzetközi média körképéből. A szegedi egyetem népszerűségét elsősorban a magyar biokémikusnak, az SZTE alumnájának, Karikó Katalinnak köszönheti.

Az Ynsight Research kutatócsapata egy különleges globális, több mint 120 országra kiterjedő netnográfiát készített, amelyben megvizsgálta, hogy milyen kép alakult ki a magyar egyetemekről a nemzetközi online beszélgetésekben az idei felvételi időszak előtt. A kutatás során feltérképezték a szerkesztett online portálokon megjelenő releváns témákat, de kitértek arra is, hogy a hallgatói beszélgetésekben mennyire népszerűek az egyes oktatási intézmények.

A POZITÍVUMOK, SZAKMAI SIKEREK A FÓKUSZBAN

2019. január és 2021. március között közel 42 ezer megjelenést és több mint 100 ezer további interakciót – online híreket, blogokat és organikus kommenteket, beszélgetéseket – elemeztek a kutatók a netnográfia elkészítése során. Ezekből az derült ki, hogy a nemzetközi nyilvánosság elsősorban a pozitívumokra, a szakmai sikerekre és az egyetemi innovációkra fókuszál. A felmérés szerint a nemzetközi online lapokban és a különböző fórumokon kifejezetten pozitív kép rajzolódik ki a magyar egyetemekről. A Szegedi Tudományegyetemet több mint hétezerszer említették a vizsgált időszakban, ezzel a második helyen áll a magyar intézmények között.

KARIKÓ KATALIN IS SZEREPET JÁTSZOTT EBBEN

Az internetes megjelenéseket figyelő kutatásból kiderül, hogy a Szegedi Tudományegyetem az elmúlt hónapokban berobbant a nemzetközi online világba: 2020 második félévétől rendszeresen idézik az intézményt a nemzetközi sajtóban. Ennek oka elsősorban a koronavírus elleni vakcinán dolgozó Karikó Katalin: szinte minden jelentős nemzetközi lapban, fórumon megjelent a Pfizer–BioNTech koronavírus elleni vakcináján dolgozó molekuláris biológus, aki a Szegedi Tudományegyetemen szerezte meg diplomáját. Az Amerikában élő tudós mellett az SZTE több jelenlegi kutatójának neve is megjelenik a koronavírushoz kapcsolódó cikkekben.

A TWITTER A NYERŐ

A kutatásból kiderült, hogy az online portálok és a Twitter az egyetemekről szóló diskurzusok fő porondja, ami nem meglepő, hiszen a Twitter globálisan jóval népszerűbb, mint Magyarországon. Külföldi diákok is előszeretettel fordulnak a Twitterhez, sokan osztják meg saját kutatási témájukat, tapasztalatukat a közösségi oldalon. Ezenkívül tematikus – kutatással és kutatások eredményeivel, külföldi tanulással, tudományos hírekkel – foglalkozó blogokon tűntek fel az egyetemek, köztük az SZTE.

Forrás: u-szeged.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb