- Hirdetés -
- Hirdetés -
Közélet

Pályázik a Volánbusz: Szeged 8 új alacsonypadlós helyi kivitelű, elektromos autóbuszt kaphat

- Hirdetés -

A Zöld Busz Program keretében a Volánbusz Zrt. 60 elektromos autóbusz beszerzésére nyújtott be pályázatot – jelentette be Schanda Tamás az ITM szerdai közleményében, amelyből az is kiderült, hogy amennyiben pozitív elbírálást kapnak, akkor Szeged 8 új kéttengelyes, alacsonypadlós helyi kivitelű autóbuszt kaphat.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára azt is elmondta, hogy a program lehetőséget teremt arra, hogy minél több környezetbarát és kibocsátásmentes autóbusz állhasson forgalomba a nagyvárosokban, a teremtett világ védelme mellett az emberek életminőségének javítását is szolgálva.

TISZTÁBB LEVEGŐ, CSENDESEBB UTCÁK LEHETNEK AZ ÚJ BUSZOKKAL

“A kormány a Zöld Busz Programban tíz év alatt 36 milliárd forinttal támogatja a járműállomány minőségi cseréjét a 25 ezer főnél nagyobb lélekszámú településeken elektromos buszok beszerzésével. A most megpályázott járművek hat megyeszékhely mintegy 570 ezer lakójának biztosíthatnak magas színvonalú személyszállítási szolgáltatást, tisztább levegőt, csendesebb utcákat és élhetőbb környezetet” – idézi a közlemény Schanda Tamást.

60 ÚJ AUTÓBUSZT SZERETNÉNEK

Kedvező elbírálás esetén hatvan szóló, kéttengelyes, alacsonypadlós  helyi kivitelű autóbusz segítheti a Volánbusz környezetvédelmi célkitűzéseinek megvalósulását és a kényelmes utazást. Győrben 13, Székesfehérváron 12, Zalaegerszegen 11, Szolnokon 10, Szegeden 8, Egerben pedig 6 jármű korszerűsítheti a helyi járműparkot, mindenütt kiépülhet az üzemeltetéshez szükséges töltő infrastruktúra is. A beruházás megvalósulása esetén az érintett településeken évente mintegy 2200 tonnával csökkenhet a szén-dioxid-kibocsátás – áll a közleményben.
    
A JÁRMŰFIATALÍTÁSI PROGRAM JÓL HALAD

Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója a pályázat benyújtásával kapcsolatban elmondta: “A Volánbusz elkötelezett a fenntartható közlekedés megvalósítása mellett, amelyet jól példáz a 2018-ban indított járműfiatalítási programunk is. Ennek keretében eddig 866 autóbuszt helyeztünk forgalomba, így csak tavaly több mint 27 ezer tonnával kevesebb szén-dioxid került a levegőbe. A járműfiatalítási program eredményeként 2022 végéig a teljes autóbusz-állomány 40 százaléka megújul. A pályázat sikeressége esetén az európai szinten kiemelkedő méretű e-flotta beszerzésével lehetőségünk nyílik arra, hogy megkezdjük a valóban környezetkímélő közúti közösségi közlekedés kialakítását Magyarországon, és széles körű tapasztalatokat szerezzünk a tiszta járművek üzemeltetésében” – írta az ITM közleményében.

Forrás: MTI

- Hirdetés - - Hirdetés - - Hirdetés -

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb