Közélet

Érettségi Szegeden, 2021: az idegen nyelvi megmérettetésekkel folytatódnak a vizsgák

Túl vannak a végzős középiskolások a magyar, a matematika és a történelem érettségin is, így a mai napon az idegen nyelvi megmérettetésekkel folytatódnak a vizsgák. Most összeszedtük nektek, mit lehet tudni elöljáróban a mai feladatokról.

EMELT SZINTEN ÖSSZESEN 240 PERC ÁLL A DIÁKOK RENDELKEZÉSÉRE

Az emelt szintű vizsgára 240 perc áll a diákok rendelkezésére, ez alatt kell megoldani négy feladatsort. Az olvasott szöveg értésére 70, míg a nyelvhelyességre 50 percet percet kapnak a vizsgázók. Ezt egy 15 perces szünet követi, ami után jön a fél órás hallott szöveg értése és a másfél órás íráskészséget felmérő feladat. Az emelten kereken 120 pont kapható, minden vizsgarészért 30.

A SZÖVEGÉRTÉSNÉL HÉTKÖZNAPI NYELVEN ÍRÓDOTT OLVASMÁNYT KAPNAK A VIZSGÁZÓK

A szövegértésnél hétköznapi nyelven íródott szövegek szoktak szerepelni, ami lehet akár egy használati utasítás, egy újságcikk, egy levél, ismeretterjesztő szöveg vagy irodalmi szöveg is. A feladattípusokat tekintve előfordulhat feleletválasztás, igaz-hamis, egymáshoz rendelés (például címhez vagy képhez szöveg), sorrendállítás, hiányos szöveg kiegészítése, vagy éppen rövid választ igénylő kérdések. A feladatsor 3-4 szövegből és a hozzárendelt 3-4 feladatból áll.

Fotó: Máthé Zoltán (forrás: infostart)

A NYELVHELYESSÉG ELLENŐRZÉSE IS EGY SZÖVEGRÉSZLET ALAPJÁN TÖRTÉNIK

Hasonlóan a szövegértéshez, itt is egy szövegrészlet alapján kell feladatokat elvégezni. A közép- és az emelt szint közötti különbség a nyelvtani és lexikai szerkezetek komplexitásában és a feladatok eltérő nehézségi fokában jelenik meg. Emelt szinten a vizsgázó változatos és komplex nyelvtani és lexikai szerkezetek helyes felismerésére és pontos használatára is képes. Például megadott szavak ragozott alakjainak vagy a belőlük képzett új szavaknak a szövegbe illesztése is lehet feladat. Összesen 4-5 feladat várható, melyekhez a felhasznált szövegek együttes terjedelme 700-900 szó.

ILYEN HALLÁSÉRTÉSI FELADATOK VÁRHATÓAK 

Többek között telefonbeszélgetésekre, műsorrészletekre, interjúkra vagy közérdekű közleményekre kell számítani. A feladatsor összesen 2-3 szövegből és 2-3 feladatból áll. 

Fotó: lokal.hu

A NEGYEDIK RÉSZBEN AZ ÍRÁSKÉSZSÉGÜKRŐL ADNAK SZÁMOT A VIZSGÁZÓK

Ebben a vizsgarészben arra kíváncsiak, hogy a vizsgázó képes-e magát B2 szinten idegen nyelven írásban kifejezni, illetve írásbeli feladatokat végrehajtani különböző kommunikációs célok megvalósítása érdekében. A következő szövegfajták fordulhatnak elő: magánjellegű vagy intézménynek szóló levél, e-mail, blogbejegyzés, internetes hozzászólás, olvasói levél, cikk (diák)újság számára. 

Az első feladatban három irányító szempont alapján kell elkészíteni egy 120-150 szó terjedelmű közlést. A másodikban pedig egy hosszabb, véleménykifejtő szöveg megalkotása a feladat. Ennek 200-250 szavasnak kell lennie. A feladatok megoldása során egy-, illetve kétnyelvű nyomtatott szótár használható. Fontos, hogy akár közép, akár emelt szinten vizsgázik valaki, a helyszínen nem biztosítanak szótárat a feladathoz, azt az érettségizőnek kell magával vinnie.

Forrás: eduline.hu

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb