Mindenmás

Napi pakk: ma van Szeged napja, Karikó Katalin átveszi a Szeged díszpolgára címet

Ma van az egyik legnagyobb ünnep városunk életében, hiszen minden évben május 21 -én emlékezünk meg Szeged napjáról. Hagyományosan ilyenkor adják át a város kitüntetéseit, a Szeged díszpolgára címet, a Szegedért emlékérmet és a Pro Urbe díjat díszünnepség keretében. Idén Dr. Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetének matematikusa részesülhet Pro Urbe díjban, míg a Szegedért Emlékérmet Grecsó Krisztián, József Attila-díjas írónak ítélte oda a város önkormányzata. Szeged díszpolgára címre pedig idén egyetemünk egykori kutatóját, Karikó Katalint kérte fel Botka László polgármester. Az ünnepi ceremóniát ma 4 órától a Városháza előtti óriás kivetítőn követhetik nyomon az érdeklődők.

MAI NÉVNAPOSOK

Boldog névnapot kíván a Szeged365.hu minden kedves Konstantin, Teofil, Mirella és András nevű Olvasóinak!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 302 éve ezen a napon ünnepeljük Szeged napját. 1719-ben III. Károly király aláírta Szeged szabad királyi várossá nyilvánításának oklevelét. Az adománylevélben szereplő címer lett a város új címerének alapja is.
  • 29 éve, 1992 óta ez a Magyar Honvédelem napja.
  • 94 éve, 1927 – ben Megszületett Zwack Péter nagyvállalkozó, diplomata. Az Unicum híres gyomorkeserű titkos receptjének egyik birtokosa.
Fotó: autoinfo.hu
  • 94 éve, 1927 – ben Charles Lindbergh amerikai repülős egyhuzamban átrepülte az Atlanti-óceánt.
  • 89 éve, 1932 – ben Amelia Earhart amerikai repülősnő egyhuzamban átrepülte az Atlanti-óceánt.
  • 81 éve, 1940 – ben megszületett Pécsi Ildikó, Kossuth- és Jászai-díjas színésznő, rendező (Indul a bakterház).
  • 55 éve, 1966 – ban megszületett Frei Tamás újságíró (Dosszié).
  • 30 éve, 1991 -ben bombamerényletben meghalt Radzsiv Gandhi, India korábbi miniszterelnöke.
  • 101 éve, 1920 – ban meghalt Eleanor H. Porter amerikai regényírónő. Legismertebb regénye az 1912-ben megjelent “Az élet játéka – Polyanna”.
  • 42 éve, 1979 – ben Elton John fellépett a Szovjetúnióban. Ő volt az első nyugati pop-sztár aki ott járt.

SÜTNI FOG A NAP FELETTÜNK SZEGED NAPJÁN

Lassan véget érnek a monszun-időszakot idéző esős napok Szegeden, ma ugyanis már előbújik a nap is. A hét utolsó munkanapjára napos, fátyolfelhős idő jön, sehol nem fog esni. Többfelé élénk délnyugati szélre kell készülni.

SZEGED NAPJA ALKALMÁBÓL A THEALTER FESZTIVÁLÉRT JÓTÉKONYSÁGI GÁLAMŰSORRAL KÉSZÜL A SZEGEDI NEMZETI SZÍNHÁZ

Szeged napja alkalmából 2021. május 21-én 19:30-kor a Szegedi Nemzeti Színház gálaműsorral emlékezik meg az évfordulóról, melyen a teátrum színművészei, magánénekesei, táncművészei egyéni műsorszámokkal lépnek színpadra, a korlátozások feloldása után először találkozva a közönséggel. A szervezők a gála bevételével a THEALTER Fesztivált támogatják.

ÜNNEPI DÍSZBE ÖLTÖZÖTT VÁROSUNK SZEGED NAPJA ALKALMÁBÓL

1200 cserép muskátlival és a Belvárosi hídra kifeszített lobogókkal öltözik városunk ünnepi díszbe Szeged napjára, amelyre a hagyomány szerint minden évben május 21 -én, azaz idén pénteken kerül sor.

MÁTÓL FORGALOMKORLÁTOZÁS LESZ A RADNÓTI UTCA ÉS A FŐ FASOR TALÁLKOZÁSÁNÁL

Információink szerint ma reggel 8 órától forgalomkorlátozás lesz munkálatok miatt az újszegedi Radnóti utca és a Fő fasor találkozásánál. A munkálatok péntektől keddig tartanak, mivel zárt csapadékvíz-elvezető csövet kötnek rá az aknára az említett helyszínen.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Fernald Belcampo scandal
'Fel a tetejéhez' gomb