Szegedi Arcok

Már megint a Centrum-gyalogátkelő: zöld lámpánál, a zebra mellé lépett az Írországból hazalátogató olvasónk, büntetés lett a vége

Megvan még a hétfő reggeli, a rendőrség Pofátalan(ta)nítás nevű akciójáról szóló cikkünk? Nagyot pörgött, főleg, hogy hosszú hónapok után ismét Szegedre látogatott a Baleset-megelőzés gerillastábja, a videóba egy, a Centrum előtt pirosnál átslisszanó hölgy is bekerült. Az eset kapcsán jelentkezett nálunk Mónika, aki egy szomorú családi esemény miatt érkezett haza Írországból, pár napos látogatása alatt pedig alaposan beleszaladt egy büntetésbe, két héttel korábban, viszont ugyanazon a helyen, ráadásul úgy, hogy zöld volt a lámpa.

Ha lemaradtál volna, íme a bevezetőben említett cikkünk (ebben is szerepel egy Mónika nevű olvasónk, aki szintén külföldről ugrott haza és szintúgy bünti-szuvenírrel térhetett vissza), az Írországban lakó szegedi lány sztoriját pedig lefelé görgetve találod – legalább Te ne szaladj bele ugyanebbe, ha már szegénynek sikerült…

AMIKOR TÉNYLEG SZÁMÍT AZ A BIZONYOS PÁR CENTI

“A Centrumnál mentem át a zebrán, zöld volt a lámpa, mégis egy 20.000 Ft-os büntetés lett a vége” – kezdte élmény(?)beszámolóját Mónika, aki Édesanyja elvesztése miatt tért haza pár napra Szegedre még május közepén. Mint mesélte, annyi volt a vétke, hogy nem lépett rá a zebrára, hanem vele párhuzamosan, nagyjából 20-30 centi távolságra ment át a Centrum-járdától a tőle 3-4 méterre lévő járdaszigetre. Átérve két férfi állította meg, közölték, hogy a közlekedésrendészettől vannak és azt, hogy szabálytalankodott, mivel nem lépett rá a járdára. “Ott helyben felhívtam az ügyvédem, aki mondta, hogy igazuk van, ha mindketten látták, sorry, nincs mit tenni” – emlékezett vissza.

A rendőrök közölték vele, hogy feljelentést tesznek, végül inkább elismerte, hogy (szó szerint) félrelépett. Az intézkedés közben egyébként egy srácot is megbüntettek, ő tényleg a piroson kelt át a Centrumnál. Amit Mónika furcsának talált, hogy a jelentésben azt írták, a zebrától öt méterre ment át, pedig mint a fenti villáminterjúnkban kifejtette, a megállóban lévő korlát miatt ha akart sem tudott volna ilyen távolságról érkezni a járdaszigetre, továbbá értetlenül állt az ellenséges hangnem és a neki szegezett “mit dolgozik” és “mennyit keres” kérdések előtt.

ZEBRA-TERV, AVAGY RENDŐRSÉGI AKCIÓ, A GYALOGOSOKRA FÓKUSZÁLVA

A hétfő reggeli cikkünk után elmesélt sztori nagyjából két hete történt Mónikával, akit több, mint valószínű, hogy a Zebra-terv névre keresztelt akció keretein belül büntettek meg. Mint a rendőrség vonatkozó közleménye írja, a május közepi, baleset-megelőzési ellenőrzés során a rendőrök nagy hangsúlyt fektettek mind a gyalogosok, mind a járművezetők szabálykövető magatartásának ellenőrzésére, amely testkamera és civil járművek alkalmazásával történt. A gyalogosok által okozott baleseteken belül vezető helyen áll az óvatlan, hirtelen lelépés az úttestre, a második leggyakoribb ok a tilos jelzésen és a tiltott helyen való áthaladás.

Az ellenőrzések célja ezen magatartások kiszűrése volt, így a rendőrök a közlekedésbiztonsági szempontból indokolt helyeken voltak elsősorban jelen – Szegeden a volt Centrum áruház előtti gyalogátkelő tipikusan ilyen helyszínnek számít.

NE LÉPJ FÉLRE, NEM ÉRI MEG

Rendőrségi akció ide vagy oda, sose szaladj át piroson és okulva Mónika esetéből, a zebráról se lépj le. Rákérdeztünk egy szegedi ügyvédnél, sajnos tényleg nem éri meg elhagyni a zebrát, a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló törvény alapján – az adott szituáció elbírálását követően – figyelmeztetés, 5-50 ezer forintig terjedő helyszíni bírság és 5-150 ezer forintig terjedő szabálysértési bírság is kiszabható a gyalogosokra.

Az idő közben Írországba visszatért olvasónk több rugalmasságot és elnézőbb hozzáállást várt volna, mint mondta, el sem tudja képzelni, hogy egy itthoni, 150 ezres fizetésből hogy fizet ki valaki hasonló bírságokat.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: weld wheels
'Fel a tetejéhez' gomb