Közélet

Trianon101: így telt az évforduló Szegeden és környékén

Vannak dolgok, melyeket magyar (és azon belül szegedi) ember nem felejt, ezek közé tartozik a történelmi Magyarországot szétszabdaló Trianoni Békediktátum is. Szétnéztünk, hogyan emlékeztek meg az esemény 101. évfordulóján Szegeden és környékén.

KÁLVIN TÉRI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG: ÖSSZETARTOZÁSUNK TÜZE

A világ számos más városában 20.21-kor együtt fog lobban fel az “összetartozásunk tüze”, Szegeden a Kálvin Téri Református Egyházközség előtt, az 552. sz. Petneházy Dávid Cserkész Emlékcsapat cikkünk megírásának pillanatában gyújtja meg a lángokat.

Csongrád-Csanád megyében Szeged mellett…

  • Bordányban,
  • Deszken,
  • és Horgoson, a határátkelőnél lesz még őrtűz.

NEMESI PÁL: A NEMZET NEM ÉR VÉGET AZ ORSZÁGHATÁROKNÁL

“Ne felejtsük el soha, hogy a nemzet nem ér véget az országhatároknál” – írta közösségi média oldalán Nemesi Pál, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

SZEGEDI ÖNKORMÁNYZAT: THE SOUND OF SILENCE, EZT (MÁR MEGINT) SIKERÜLT ELFELEJTENI

Szegedi hírportál vagyunk, ezért természetesen nem a megyei, hanem a szegedi önkormányzattal folytatjuk a gyűjteményt… pontosabban csak folytatnánk, hiszen a városvezetés vagy elfelejtette az évfordulót, vagy Mátyás király módjára emlékezett meg, észrevétlenül, álcázva. Botka László polgármester Facebook oldalán egyedül a Móra Ferenc Múzeum előtti szökőkút szépségéről posztolt egyet (tényleg gyönyörű, mi is imádjuk), a Trianon-témát viszont valahogy a közösségi médiából is száműzte városunk első embere:

CSONGRÁD-CSANÁD MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT: “LEGYÜNK BÜSZKÉK ARRA, HOGY ENNYI ÉVTIZED UTÁN IS KITART A MAGYAR A MAGYAR MELLETT”

Csongrád-Csanád Megye Önkormányzata Szegváron, a Károlyi-kastélyban tartotta megemlékezését, melyet megelőzően katonai tiszteletadással helyezték el az emlékezés koszorúit az Országzászlónál…

  • a megyei közgyűlés vezetői,
  • Farkas Sándor Miniszterhelyettes,
  • a Csongrád-Csanád Megyei Rendőrfőkapitányság,
  • a Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelem,
  • a szentesi II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred,
  • a hódmezővásárhelyi Bocskai István Lövészdandár,
  • Andrási Elemér plébános,
  • valamint polgármesterek és civil szervezetek.

A Károlyi-kastélyban a Közgyűlés elnöke, Gémes László mondott megemlékező beszédet. „A magyarság 101 éve emlékezik, 101 éve őrzi és vállalja büszkén magyarságát, múltját, hagyományait, az elszakított területeken élő magyarokkal való rokonságát. Legyünk büszkék arra, hogy ennyi évtized után is kitart magyar a magyar mellett!” – mondta az elnök.

SZEGEDI FIDESZ: “A MI FELADATUNK, HOGY BEKÖSSÜK A SEBEKET”

Míg Orbán Viktor a ma reggeli Kossuth Rádió interjúban beszélt arról, hogy “nem akarunk úgy élni, hogy örökre vesztésre ítélt nép legyünk”, addig a szegedi Fidesz egy koszorúzással és egy délutáni közleménnyel emlékezett meg az évfordulóról. Ez utóbbi azzal kezd, hogy “11 éve annak, hogy úgy döntöttünk, nemzeti történelmünk legsötétebb  napja ne csak lesújtson, hanem erőt is adjon. 2010 óta Trianon évfordulója gyásznapból nemzeti összetartozásunk emléknapjává  emelkedett, hiszen már nem csak veszteségeinket vesszük számba június 4-én.” A közleményben arról írnak, hogy a békediktátumot nem tehetjük meg nem történtté, de hatásait tompíthatjuk. “A mi feladatunk, hogy bekössük a sebeket, és bebizonyítsuk a világnak: nekünk, magyaroknak határoktól függetlenül közös gyökereink vannak.”

FARKAS ANDRÁS STÍLUSOSAN A GERGŐ LIGETBEN EMLÉKEZETT

Farkas András, a Gergő Liget alapítója stílusosan a sétányon állított emlékműnél emlékezett meg, természetesen kedvenc kutyája társaságában. Apropó, ha kiránduló-tippet keresel a hétvégére, már meg is találtad…

EKÖZBEN A KÖRNYÉKEN: SZENTMISE, SZABADTÉRI KIÁLLÍTÁS, KOSZORÚZÁS MINDENÜTT

Sajnos nagyon úgy néz ki, hogy Csongrád-Csanád megyében egyedül Szegeden maradt el az önkormányzati megemlékezés, Makótól Hódmezővásárhelyen át Ópusztaszerig minden polgármester kitett magáért.

A teljesség igénye nélkül:

  • Hódmezővásárhely önkormányzata 16:30-tól a Hősi emlékműnél valamint 17:00-tól a Szent István téren tartott megemlékezést, Márki-Zay Péter polgármester beszédét IDE kattinva tudod meghallgatni.
  • Algyőn Fazakas Attila plébános tartott szentmisét, ahol elmesélte: szülővárosában a románok június 4-én felvonulást tartanak, hogy kifejezzék örömüket, hiszen övéké lett Magyarország legszebb vidéke, Erdély. A mise után a Szegedi Nemzeti Színház két ikonikus színésze, Szilágyi Annamari és Borovics Tamás tartott előadást.
  • Makón szabadtéri tárlatot rendeztek, Farkas Éva Erzsébet polgármester arról beszélt, hogy 2010 óta nem csak veszteséget, hanem reményt is jelent a nemzetközi magyarság számára ez a dátum.
  • Ópusztaszeren, a Nemzeti Történeti Emlékparkban Trianon 101. évfordulóján, egyben a nemzeti összetartozás napján nyílt meg az “Arany, Ezüst, Vas – A hunok régészeti hagyatéka a Kárpát-medencében” című kiállítás, amelyet egy konferencia és hagyományőrző programok is követnek a hétvégén.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb