Közélet

Napi összefoglaló: vége a tömeges oltásoknak, egy éve változott meg megyénk neve

Nagy bejelentéssel indult rögtön a nap, hiszen Orbán Viktor szokás szerint a Kossuth Rádióban kezdte a reggelt, ahol beszámolt arról, hogy véget ér a tömeges oltási rendszer, mert az nagyon leterheli az egészségügyet. Közben Szegeden kettős évfordulót ünneplünk: nemcsak Trianon 101. évfordulójáról emlékeztek meg ma, hanem arról is, hogy pontosan egy éve változott meg megyénk neve Csongrádról, Csongrád – Csanád megyére. Ha lemaradtál a nap híreiről, olvasd el összefoglalónkat, ahol összeszedtük neked egy csokorba a legfontosabbakat!

ORBÁN VIKTOR: VÉGE A TÖMEGES OLTÁSI RENDSZERNEK

Kitört a péntek reggel, a nap süt, Orbán Viktor miniszterelnök pedig a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának nyilatkozik. Az ország első embere kifejtette, óvatos a gyerekek oltásával kapcsolatban, illetve arról is beszélt, vége a tömeges oltási rendszernek, mert az leterheli az egészségügyet.

VÉDETTSÉGI OKOSBA? AZ IS KAPHAT KÁRTYÁT, AKI NEM JOGOSULT RÁ

Az ellenanyag-tesztek által olyan emberek is hozzájuthatnak a védettségi igazolványhoz, akiknek nem lenne joguk megkapni azt – közölte az RTL Híradó csütörtökön.

KORONAVÍRUS: 269 ÚJ FERTŐZÖTT AZ ORSZÁGBAN, 18 SZEGEDEN ÉS KÖRNYÉKÉN

5 millió 239 ezer a beoltott, 269 az új fertőzött az országban, ma a reggelre 18 új esetet regisztráltak Szegeden és környékén – adta hírül a Nemzeti Népegészségügyi Központ péntek délelőtt. 702 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 78-an vannak lélegeztetőgépen, az elmúlt 24 órában 26 honfitársunk életét követelte a járvány.

SZLÁVIK JÁNOS: NYARALNI CSAK OKOSAN!

A nyaralások szempontjából azok az országok veszélyesek, ahol tombol a vírus, az onnan hazatérők komoly veszélyt jelenthetnek. Ilyen jelenleg a Dél-afrikai Köztársaság, India, Vietnám és Brazília – figyelmeztetett Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A szakértő szerint egy átlagos utazás egy európai országban nem jelent veszélyt.

KEREKEN EGY ÉVE ÉLÜNK CSONGRÁD HELYETT CSONGRÁD – CSANÁD MEGYÉBEN

Kereken egy éve lakunk Csongrád helyett Csongrád-Csanád megyében: 2020. június 4-én, Trianon századik évfordulóján keresztelkedett át szűkebb (vagy éppen tágabb) értelemben vett otthonunk. Ahogy Juhász Tünde kereken egy éve nyilatkozta a Szeged365.hu-nak, a névváltoztatás történelmileg indokolható, eszmeileg érthető, a Trianonban szétszakított magyarság egységesítésének vágyát fejezik ki, ezzel a jelképes orvossággal.

OPERATÍV TÖRZS: EDDIG HÁROMSZOR AZONOSÍTOTTÁK AZ INDIAI MUTÁNST MAGYARORSZÁGON

Magyarországon a nyár is biztonságosabb lesz, mint máshol, idehaza három esetben azonosították eddig az indiai variánst, júniustól kezdve pedig meg lehet tartani nyári és napközis táborokat – derült ki az Operatív Törzs pénteki sajtótájékoztatóján.

A CSONGRÁD – CSANÁD MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT SZEGVÁRON EMLÉKEZETT MEG TRIANONRÓL ÉS A MEGYE NÉVVÁLTOZÁSÁNAK ELSŐ ÉVFORDULÓJÁRÓL

A magyar országgyűlés június 4-ét a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította, a trianoni békediktátumra emlékezve a nemzeti összetartozás erősítésének céljával. E napon emlékezünk meg Magyarország új határainak kijelöléséről, amely az Osztrák-Magyar Monarchia I. világháborúban elszenvedett veresége következményeként, a Párizs környéki békeszerződés alapján valósult meg. Magyarország ekkor vesztette el területének 71.4 százalékát, népességének pedig 63,5 százalékát.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb