KözéletSmart Szeged

Kiss-Rigó László püspök ünnepi szentmise keretében adja át a mintegy 130 millió forintból felépített pusztaszeri templomot

2021. június 13-án dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök ünnepi szentmise keretében felszenteli az új, pusztaszeri templomot. A Szentháromság-templom Magyarország Kormányának támogatásával, a Szeged-Csanádi Egyházmegye szervezésében, Pusztaszer Község Önkormányzata által adományozott telken, mintegy 130 millió forintos beruházásból valósult meg, olvasható a Szeged-Csanádi Egyházmegye közleményében.

A TEMPLOM FELÉPÍTÉSÉVEL RÉGI VÁGYA VALÓSULT MEG A PUSZTASZERIEKNEK

Az 1934-ben önállóvá vált Pusztaszer lakói régóta szerettek volna katolikus templomot, amelynek helyét egykor kijelölték, ám később beépítették. A templom építéséért a helyiek 2012 óta lovas zarándoklatot szerveztek Pálosszentkútra és egy kopjafát állítottak. A kopjafára minden évben újabb rovátkát véstek, egészen 2017. június 24-ig, az épület alapkőletételig. A kivitelezést Germán Géza építész tervei alapján a T-Complexing Kft. végezte. A Szentháromság-templom kapavágási ünnepségét 2018 májusában tartották, az építkezés ez év augusztusában kezdődött. Busa Imre műszaki ellenőr felügyelte és segítette a templom építését.

Fotó: magyarkurir.hu

SZABADTÉRI MISÉK MEGTARTÁSÁRA IS ALKALMAS A KÜLÖNLEGES KIALAKÍTÁSSAL BÍRÓ TEMPLOMTÉR

A templom liturgikus tere 64 férőhelyes, míg a hittanterem 20 fő befogadására alkalmas.  Különleges a templomtér egyik oldalfalának nagyvonalú, fedett-nyitott kialakítása, amely közvetlen kapcsolatot teremt a háborítatlan természettel és alkalmas a szabadtéri szentmisék megtartására is. Az oltár felett kapott helyet Kovács Jenő szobrászművész ólmozott, festett üveg alkotása, a feszület, míg a templomtérben – szintén a művész által készített – tabernákulum, keresztelőkút valamint szenteltvíz-tartó található. Az egyedi homlokzati nyílászárók és a beltéri padok, valamint az oltár falubéli szakemberek és Grósz Sándor helyi asztalosmester keze munkáját dicséri. A karzatról a 20 méter magas toronyba juthat a látogató. Az infrafűtéshez és az elektromos világításhoz szükséges energiát a napelemek által termelt áram biztosítja. A harangot a pusztaszeriek adományából újították fel és 2020-ban helyezték el a toronyban.

A külső környezet a parkolóval, biciklitárolóval, kültéri miséző lehetőséggel, fák ültetésével, füvesítéssel vált egységessé. A parkot automatikus öntözőrendszerrel látták el. A belső és külső tér egyaránt akadálymentesített, írták a közleményben.

Forrás: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb