Kikapcs

Szeged 365 kikapcs: 200 éves a Dorozsmai Szélmalom, kézműves vásár, látványőrlés és Gypo Circus koncert vár!

- Hirdetés -

Pontosan 200 éve, 1821-ben építette a legtovább kitartó, ma is látható Dorozsmai Szélmalmot Czékus Andor, ennek ünnepére ma délután egy egész klassz kis családi program vár az ikonikus épület előtti placcon, Kiskundorozsmán. A szervezők rittyentettek kézműves vásárt, lesz látványőrlés és egy ugrálós-pattogós ethno-punk koncert is a kedvenc Gypo Circus-unkkal.

A részletes, szombati program a malom tövében:

  • 10:00 Látványőrlés a malomban
  • 12:00 Ünnepi megnyitó, majd a Kárpát-medencei Nótaénekesek emlékműsora Dankó Pistáról
  • 14:00 Népzenei Találkozó
  • 17:00 Ünnepi tortaszelés
  • 18:00 Gypo Circus koncert

Jellegzetes látvány lehetett a 19. századi Magyarországon, főként az Alföldön a malmok sora, forgó vitorlákkal. A legendás, ma is álló kiskundorozsmai malmot még 1821-ban építtette Czékus Andor főbíró, később, 1904-ben került a tízgyermekes Faragó György tulajdonába. 1973-ban restaurálták, utoljára 2009-ben őröltek benne lisztet egy bemutatón. Bő 3 éve törtek le egy szélviharban az Alföld egyetlen működőképes szélmalmának vitorlái, ezeket 6,8 millió forintból hozták helyre másfél éve.

- Hirdetés -

Ha megjött a kedved a programhoz, nyergeld fel a bringád és látogass el a szépséges, működőképes kiskundorozsmai malomhoz, a koordináták Szeged, Szélmalom u. 2/A (6791).

Előtte egy kis kedvcsináló, Szeged365 fotóriport:

- Hirdetés - - Hirdetés - - Hirdetés - - Hirdetés -

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb