Kikapcs

Jövő hét elejére teljesen elkészül a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri helyszíne

Röpke három hét alatt a Dóm tér hatalmas területén a semmiből kiemelkedett a Szegedi Szabadtéri Játékok közkedvelt helyszíne, ahogy Izsák Bernadettől, a rendezvény sajtórefensétől megtudhattuk, a munkálatok nagyon jól haladnak, sőt, a jövő hét elejére már teljesen el is fog készülni az ország legnagyobb és legszebb szabadtéri színháza, mely idén ünnepli 90. születésnapját.

IDÉN 90 ÉVES A SZEGEDI SZABADTÉRI JÁTÉKOK

1931. június 13-án, a Magyar Passió című darabbal indult el a Szegedi Szabadtéri Játékok, amely azóta is töretlen népszerűségnek örvend nemcsak a szegediek, hanem a Napfény városába látogató turisták körében is. Június 24 -én pedig elstartol az idei várva várt jubileumi évad, de ezt megelőzően hatalmas munkálatok zajlottak a Dóm téren, mire a semmiből megalkották a szakemberek a színház monumentális színpadát és nézőterét.

AZ UTOLSÓ SIMÍTÁSOKAT VÉGZIK A SZAKEMBEREK

Mint megtudtuk, a nézőtér tulajdonképpen már készen várja a színház kedvelő közönség látogatását, és a színpadon is az utolsó simításokat végzik a szakemberek: erre a hétre már csak a fény – és hangtechnikai munkálatok maradtak hátra.

CSAKNEM 4 EZER FŐS LESZ A NÉZŐTÉR

Várkonyi Miklós, a Szabadtéri műszaki vezetője elmondta: a teljes épített helyszín hatalmas méretekkel bír: a csaknem 4000 fős nézőtér mellett a színpad és a műszaki-művészeti kiszolgáló bázis együtt mintegy 2000 négyzetméter. A szállított építési elemek kiterítve Budapesttől Szentendréig érnének, a szerkezetek teljes súlya pedig körülbelül 140 ezer kilogramm. A 936 négyzetméteres színpadnak majdnem 1000 tonna súlyt kell elbírnia. Nemcsak a műszaki adatok figyelemreméltóak: a Szegedi Szabadtéri Játékokon nyaranta közreműködők száma meghaladja az 1500 főt.  

HATALMAS DARU EMELTE BE A SZÍNPAD 30 TONNÁS ELEMEIT

A szakemberek mögött nem kis munka áll: a nagyszínpad felső keretét alkotó, 30 méter fesztávú, egyenként 4 tonnás traverzeket egy 65 tonna ön- és 35 tonna ellensúlyú daru 50 méteres gémmel emelte be, magyarázta a technikai részleteket Bujdosó Roland, a kivitelező Bujdigép Kft. daruzást koordináló munkatársa.

MI LESZ IDÉN A REPERTOÁRBAN? MUTATJUK!

Az ünnepi évad június 24-én, a Szimfonikus Zenekar nagykoncertjével veszi kezdetét, majd július 2-10-ig látható lesz a Jézus Krisztus Szupersztár rockopera, július 17-én és 18-án a Puskás, a musical lesz látható, július 23-án pedig a Magyar Állami Népi Együttes lép színpadra a Tánc-ünnep című előadásával – és ez csak egy pár, a millió program közül!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb