Mindenmás

Különleges filmet készítettek Etiópiáról a meggyilkolt szegedi kutatók emlékére

Etiópia négy világörökségi helyszínén is jártak a Szegedi Tudományegyetem oktatói és kutatói, akik dokumentumfilmet forgattak az ország páratlan természeti és kulturális értékeiről. A kutatók felkeresték Földünk legforróbb sivatagát, és emléktáblát helyeztek el az Erta Ale vulkán ízzó lávafolyamának „partján” az ott meggyilkolt szegedi kutatók, Fábián Tamás és Dr. Szabad Gábor emlékére – olvasható az egyetem sajtóközleményében.

Mint írják, „Varázslatos Etiópia – Magyarok a napégette arcúak földjén” címmel háromrészes ismeretterjesztő filmsorozatot készítettek a Szegedi Tudományegyetem oktatói és kutatói, amely elkalauzolja nézőit a magyar közönség számára szinte ismeretlen afrikai ország festői tájaira. 

EMLÉKTÁBLÁT HELYEZTEK EL AZ ERTA ALE VULKÁN PARTJÁN A MEGGYILKOLT SZEGEDI KUTATÓK EMLÉKÉRE

Az útifilm készítői karácsonykor örökítették meg a kopt szerzetesek táncát a Lalibela sziklatemplomainál összegyűlt többszázezres tömegben. Útjuk során felkeresték Etiópia számos páratlan természeti és kulturális értékét, meglátogatták az ország négy világörökségi helyszínét és két nemzeti parkját. Jártak Földünk legforróbb sivatagában, a Danakil-mélyföldön, és álltak az Erta Ale vulkán izzó lávafolyamának „partján” is, ahol emléktáblát helyeztek el a 2012-ben terroristák által ott meggyilkolt szegedi kutatók, egyetemi oktatók, Fábián Tamás és Dr. Szabad Gábor emlékére. 

A HATÓRÁS NYERSANYAGBÓL TÖBB HÓNAPOS UTÓMUNKÁVAL KÉSZÜLT EL A FILM

A filmsorozat bemutatja ezt a távoli, ám roppant sokszínű és változatos országot négyezer méter fölé magasodó hegycsúcsaival, ókori obeliszkjeivel és 900 éves, sziklába faragott templomaival. A terepen forgatott mintegy hatórás nyersanyagot több hónapos utómunkával Csővári Örs szerkesztette, narrátorszövegét a Szegedi Tudományegyetem Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszékének docense, Szilassi Péter írta. A sorozat narrátora Gömöri Krisztián színművész, operatőre Szilassi Péter, Novák-Kovács Zsolt és Gruber László, az SZTE mesteroktató díjjal kitüntetett óraadója. A film készítését a Fábián Tamás Ért-Ék Alapítvány és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb