Közélet

Napi összefoglaló: megnyitott a Lapos Beach, bemutatták a ruhát, amiben meggyilkolták Sisit

Izgalmakban és hírekben gazdag napot tudhatunk magunk mögött ma Szegeden! Végre megnyitott a Lapos szabadstrand a Napfény Városában, és a gigantikus méhecskék is ellepték a Vág utcai fűtőmű falát! Megszavazták az idei költségvetést a Parlamentben és végre megindult városunkban a szúnyoggyérítés. A nap apropója az volt, hogy végre bemutatták a közönségnek azt a ruhát, amelyben meggyilkolták Erzsébet királynét 1898-ban! Mutatjuk a részleteket, itt a napi összefoglaló!

IGAZI NYÁRI IDILL SZEGEDEN

A lábunk alatt folyó meleg homok, nyugágyak a napimádóknak és hűsítő árnyékot adó napernyők várják a látogatókat Szeged mediterrán hangulatú, tengerpartot idéző szabadstrandján, a megújult Laposon, melyet ünnepélyes keretek között a mai napon nyitott meg Mihálik Edvin Zöld város programért felelős tanácsnok és Jávorszky Iván, a pályáztatást és a munkálatokat koordináló Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

MEGSZAVAZTÁK A 2022-ES KÖLTSÉGVETÉST

132 igen, 26 nem és 0 tartózkodás mellett fogadták el a jövő évi büdzsét az Országgyűlésben. A 2022-es költségvetésben 7300 milliárd forint jut a gazdaság újraindítására, 423 milliárd forint marad a családoknál és vállalkozásoknál és a nettó jövedelmek várhatóan 7,7 százalékkal emelkednek.

BEPORZÓ HADMŰVELET INDUL!

Dübörög a Városmetamorfózis, a fecskék és a sünik után befutottak a gigantikus méhecskék is Szegedre, mégpedig a Vág utcai fűtőmű falára! A különleges falfestmény a Beporzó Hadművelet nevet viselő kezdeményezés keretében készült el, de telepítettek még a városban 10 helyszínre vadvirágos méhlegelőt és 5 helyszínre került méhecskehotel a városi biodiverzitás népszerűsítése érdekében.

BEINDULT A SZÚNYOGGYÉRÍTÉS SZEGEDEN

A napnyugtát megelőző 1.5 órában, tehát este 7 körül indult a légi, kémiai szúnyoggyérítés Szegeden (Sing Hallelujah), ennek kapcsán pedig egy csokorba gyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

BEMUATTÁK A RUHÁT, AMIBEN MEGGYILKOLTÁK SISIT

Gyönyörű ébenfekete selyemből készült ruhaderék, csipkével kiegészítve, hozzá fekete zománc díszítésű öv: ezt a rendkívüli ruhadarabot viselte Sisi azon a bizonyos végzetes napon 1898. szeptember 10-én, Genfben, amikor egy Habsburg-ellenes, olasz anarchista egy, a királyné szívéhez közeli szúrással meggyilkolta őt. Ez a felbecsülhetetlen értékű dísztárgy koronázza meg a június 26 -án, a Móra Ferenc Múzeumban nyíló Sisi – kiállítást, amelyet most képeinken előzetesen megtekinthetsz!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb