Kikapcs

Szombaton, a Múzeumok Éjszakáján startol a Sisi-kiállítás Szegeden, júliustól ingyenes tárlatvezetésekkel is készülnek

A Múzeumok Éjszakáján (június 26-án), 16 órakor nyitja meg kapuit a Sisi-kiállítás a Móra Ferenc Múzeumban – olvasható a hivatalos Facebook oldalukon. Mint írják, beindítják az ajándék tárlatvezetéseket is, hétvégente ingyenes ismertetőket tartanak a Sisi-kiállításon.

Egy hete mutatták be azt a ruhát, amelyben meggyilkolták Sisit és hamarosan már a nagyközönség előtt is látható lesz, hiszen június 26-án startol a Múzeumok Éjszakája Szegeden. A múzeum közlése szerint július 3-tól minden szombaton és vasárnap ingyenes tárlatvezetéssel készülnek az érdeklődőknek. A tárlat egészen 2021. december 31-ig látogatható. A múzeum kiállításai egyébként a kormányrendelet értelmében védettségi igazolvánnyal, vagy applikációval látogathatók.

A FEKETE HÁZ IS A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJÁN TÁRJA KI KAPUIT

Rotschild Klára legendás divattervező életét és munkáját bemutató kiállítás nyílik a Múzeumok éjszakáján a szegedi Fekete házban. Simonovics Ildikó kurátor a tárlat anyagát bemutató hétfői sajtóbejáráson elmondta, hogy a kiállítást először a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM) rendezték meg 2019 novemberében, ám a járvány miatt a tervezetnél jóval korábban be kellett zárni, sokan nem láthatták. Hozzátette: a szegedi kiállítás tematikája követi a budapesti tárlatét, de több olyan eleme is van, amely újdonság ahhoz képest.

A 20. SZÁZADI MAGYAR DIVAT MEGHATÁROZÓ ALAKJA VOLT

A szakember hangsúlyozta, hogy Rotschild Klára a 20. századi magyar divat meghatározó alakja volt, és még világszinten is kevés olyan tervező lehet, aki szakmájában négy évtizeden át a csúcson tudott maradni. 1934-ben önállósodott és már egy év után jelentős sikereket ért el, 1940-ben pedig ő készítette a kormányzóhelyettes Horthy István választottja, Edelsheim-Gyulai Ilona menyasszonyi ruháját. A szocializmus időszakában, 1956-tól a Különlegességi Női Ruhaszalon művészeti vezetőjeként dolgozott, kosztümjeit hordta Kádár Jánosné és a jugoszláv vezető neje, Jovanka Broz is. A december végéig látható tárlat első része Rotschild Klára életét mutatja be szülei házasságától egészen 1976-os haláláig.

KLIENSEK, MANÖKENEK IS MESÉLNEK RÓLA

A kiállításon számos videóinterjú hallható és látható, melyekben családtagok, munkatársak, manökenek, kliensek mesélnek róla. A látogatók néhány kép segítségével bepillanthatnak a “a vörös divatdiktátor” budai panorámás otthonába is. Egy másik teremben a tervező műhelyét idézik meg, itt a próbababákon szezononként változó nappali, koktél és estélyi ruhák láthatók. A Rotschild-szalont felidéző kiállításrészben pedig emblematikus kosztümjei közül állítanak ki néhányat. A tárlat különlegessége az a karkötő, melyet Rotschild Klára mindig viselt, és az általa is terjesztett legenda szerint Faruk egyiptomi király ajándékozott neki, hálából, hogy neje számára esküvői ruhát tervezett.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb