Smart Szeged

Szegedről már majdnem Szabadkáig kerékpározhatunk! Mórahalmon ma újabb szakaszt adtak át!

Ma Mórahalom városában ünnepélyes keretek között adták át a Csongrád-Csanád megyei Mórahalom és Ásotthalom-Kissor között megépülő kerépárútat. A több mint félmilliárd forintból, uniós támogatással megvalósult beruházás hatalmas lépés afelé, hogy Szegedről akár Szabadkáig lekerépározzunk. Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, Nemesi Pál a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa, Nógrádi Zoltán Mórahalom polgármestere és Polner Eörs (Fidesz-KDNP), a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés alelnöke osztott meg sok hasznos információt a helyszínen.

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkárától megtudtam, hogy Szegedet, a Homokhátságot és az egész megyét nagyon jól ismeri, személyesen is nagyon sok időt töltött itt gyermekként. Az ünnepélyes megnyitón államtitkár úr szavaitól még büszkébbek lehettünk mi szegediek, no meg a dél-alföldi polgárok, mert megtudtuk, hogy a mérések is alátámasztják: a kerékpározást, mint környezetkímélő közlekedési formát nagyon sokan választják régiónkban. Az elkészült mérési adatok alapján, Dánia és Hollandia után Magyarországon kerékpároznak a legtöbben az EU-ban, a Dél-Alföldön pedig kiemelkedően magasak a számok. Szegeden az Oskola utcán átmenő kerékpáros forgalom országosan is az élmezőnybe tartozik, de a Homokhátságon a hétköznapi közlekedésen túl a szabadidő eltöltése miatt is egyre többen veszik igénybe a biztonságos kerékpárutakat.

Nemesi Pál a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa külön kiemelte, hogy nagyon szereti a Dél-Alföld homokhátsági részét, ahol folyamatosan fejlesztéseket hajtanak végre, és a jövőben is történelmi fejlődésen megy keresztül ez a térség. Korábbról tudhatjuk, hogy kormánybiztos úr nagyon sokat dolgozik a Homokhátság ökoszisztémájának megmentéséért a vízvisszapótlás ügyének megoldásával. A fenntartható biztonságos közlekedés keiemlten fontos ebben a régióban, ezért is öröm a mai kerékpárút átadása, de kormánybiztos úr felhívta a figyelmet arra, hogy egy kis szakasz még kell, hogy teljesen zavartalanul, biztonságosan tudjunk akár a határon túlra is kerékpározni, ezzel is segítve a határon átnyúló társadalmi kohézió erősítését. A domaszéki felüljáróra is felhívta a figyelmet Nemesi Pál kormánybiztos, mivel ott hiányzik egy kis rész a biztonságos kerékpáros áthajtáshoz.

Nógrádi Zoltán Mórahalom polgármesteréről már több alkalommal megírtuk, hogy elképesztő ütembe fejlesztette és fejleszti Mórahalom városát. A pandémia csökkenése után a település kultúrális élete is felpörgött, az egész országban ismert és elismert fürdőjükben megjelentek a vendégek újra, és több beruházáson is dolgoznak most is. Nógrádi Zoltán polgármester a határon átnyúló társadalmi kohézió megerősítésén dolgozik, és elárulta, hogy “Fontos mérföldkőhöz érkeztünk, de nem állunk meg, a fejlesztésnek folytatódnia kell!” A Homokhátság központjának számító Mórahalom polgármetere arról is beszélt, hogy ennek a beruházásnak folytatódnia kell, hogy végre a királyhalmi határátkelőig (és tovább) lehessen biztonságos kerékpárúton közlekedni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb