KözéletVideo365

Szegedi Közgyűlés, élőben: új alpolgármestert választanak a városházán (frissítve)

Péntek reggel 9-től indul a koronavírus-járvány harmadik hulláma utáni első szegedi közgyűlés, ahol többek között megválasztják Szeged új gazdasági alpolgármesterét, a Szegedi Ifjúsági Napokat szervező és a Belvárosi Mozit üzemeltető Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ideiglenes ügyvezetőjét, továbbá szó lesz a 2021-es költségvetés módosításáról is.

A közgyűlésről élő videó stream-mel és szöveges tudósítással is jövünk, hamarosan kezdünk!

Néhány előzmény:

08:50 GYÜLEKEZNEK A KÉPVISELŐK

Szállingóznak a képviselők, hamarosan kezdünk!

09:00 PONTOS RAJT, KEZDÜNK!

Botka László pontban 9-kor köszöntötte a képviselőket, első mondataiban örömét fejezte ki, hogy egyetlen áldozatot sem követelt a koronavírus-járvány a városházán.

Operatőr: Magyar Andor, Szeged365

09:05 BOTKA LÁSZLÓ PEDAGÓGUS ÉLETMŰ DÍJAKAT AD ÁT

A közgyűlés elején. a polgármester a szegedi pedagógusokat méltatta, majd átadta a szegedi pedagógus életmű-díjakat.

A díjazottak:

  • Huszkáné Pék Erzsébet, nyugalmazott igazgatóhelyettes, Szegedi Óvodák Igazgatósága
  • Siposné Gyuris Valéria, nyugalmazott igazgató, Vasvári Pál Szakközépiskola
  • Flachné Vidéki Katalin, nyugalmazott igazgató, Tabán Általános Iskola

09:10 PEZSGŐZÉS, HIGH LIFE

Az életműdíjjal kitüntetett pedagógusokat a városháza Tisza Lajos termében köszöntötték. Volt egy kis pezsgőzés, újabb polgármesteri köszöntő, mosolygás és pacsizás.

Gratulálunk a díjazott szegedi pedagógusoknak!

09:20 TÁPAI PÉTER: GYURCSÁNY, JOÓB MÁRTON, PEDAGÓGUSOK

Napirend előtti felszólalásokkal folytatódik a közgyűlés. Tápai Péter (Fidesz) kezdett, aki először a pedagógusokat köszöntötte, majd a tavaly börtönbe vonult Joób Mártont, mint mondta, úgy tűnik a képviselő még sokáig velük marad. A képviselő szerint Gyurcsány Ferenc akár a folyosón is lehetne, mint mondta, a szokásos baloldali mondatok fognak hamarosan elhangozni.

09:25 MÉNESI IMRE: INGYENES ÉTKEZTETÉS A RÁSZORULÓ GYEREKEKNEK

Ménesi Imre arról beszélt, Szeged nyáron is biztosítja a rászoruló gyerekeknek az ingyenes étkeztetést a 2021-es nyáron.

09:27 INDUL A MORTAL KOMBAT, MIHÁLIK EDVIN BELESZÁLLT A SZEGEDI FIDESZBE

Mihálik Edvin gyorsan megköszönte a leköszönő alpolgármester, Szécsényi Rózsa munkáját, majd éles váltással beindult a szegedi közgyűléseken jól megszokott szájkarate, a Momentumos képviselőtől szokatlanul lendületes stílusban:

  • a kormány bosszút állt az ellenzéki önkormányzatokon,
  • a szegedi Fidesz-képviselők szerinte nem Szegedet képviselték,
  • Orbánozott kicsit,
  • és közölte, 2022 tavaszán kormányváltás lesz.

09:31 KOVÁCS TAMÁS: SZIN, SZABADTÉRI

A perceken belül már gazdasági polgármester Kovács Tamás (Párbeszéd) visszaváltott normál hangnemre, arról beszélt, hogy Szeged újra pezseg:

  • tegnap elindult a Szegedi Szabadtéri,
  • nagyot fog szólni a 2021-es SZIN,
  • ősszel jön a Bortér és a SZIA – Szeged International Airshow.

09:34 HAÁG ZALÁN: TERASZDÍJ-EMELÉS ÉS TÁRSAI

Erős kontrával kezdett Haág Zalán (Fidesz-KDNP), mint mondta, a Ménesi Imre által emlegetett ingyenes nyári gyermekétkeztetés a kormánynak köszönhető. A képviselő felsorolta az Orbán-kormány gazdaságvédelmi intézkedéseit, majd emlékeztetett:

…a szegedi önkormányzat pont a járványhelyzet és a gazdasági válság közepén akart teraszdíjakat emelni.

09:39 PEDOFIL-TÖRVÉNY, NÁCIZÁS

Koromné Fenyvesi Rózsa olvasott fel indulatosan egy hosszabb szöveget a pedofil-törvényről, a homoszexuálisokra vonatkozó részeket a második világháborús náci propagandához hasonlította.

09:43 POLGÁRMESTERI BESZÁMOLÓ

A napirend előtti felszólalásokat köüvetően a polgármesteri beszámolóval folytatódik a közgyűlés. Botka László arról beszélt, nem ő találta ki, hogy nem lehet összehívni a közgyűlést.

09:47 ELŐSZÖR SZÓLALT FEL JOÓB MÁRTON, AMIÓTA BÖRTÖNBE KERÜLT

Joób Márton következett, aki beszámol arról, hogy a NAV eljárást indított reklámcégei ellen. “Fél évig voltam fegyházban, öt hónapja otthon, házi őrizetben” – mondta a képviselő, aki jelezte, ügyészi engedéllyel van most a városházán. Mint mondta, nyomozati szakban van az eljárása, ezért nem kíván az ügyről többet nyilatkozni. A képviselő kérte, hogy az ártatlanság vélelmét tartsák meg vele kapcsolatban. Joób Márton beszédében azt nyilatkozta, fontos számára a város, ezért jött el a közgyűlésre.

Botka László arról beszélt, együtt érez Joób Márton családjával, bízik benne, hogy ártatlan. Tápai Péter kontrázott, szerinte vicces, amit a polgármester mond, hiszen a képviselő már korábban vallomást tett. Mint mondta, ő is együtt érez a Joób-családdal, viszont kéri, hogy „őrizzük meg a közgyűlés méltóságát, és fogadjuk el a javaslatot, hogy hívjuk vissza a képviselőt!”

09:52 NINCS MÉG EGY OLYAN POLGÁRMESTER, AKI A JÁRVÁNYHELYZETBEN CSALÁDOK SZÁZAIT TETTE VOLNA TÖNKRE

“Nincs még egy olyan polgármester, aki a járványhelyzetet kihasználva családok százait tette volna tönkre” – mondta Szabó Bálint a Cserepes Sori Piac bezárása kapcsán. Szerinte kettős mércét alkalmazott a polgármester:

  • minden közterületen elrendelte a kötelező maszkhasználatot,
  • ő viszont mindenütt maszk nélkül “turnézott”.

09:56 HAÁG ZALÁN: HOL VANNAK A SZOMBATI, CSERKÓ-PÓTLÓ VÁSÁROK?

Haág Zalán, folytatva a Cserkó-Gate dolgot, felhozta, hogy az önkormányzat a piac bezárása után ígéretet tett arra, hogy szombatonként folytatódnak a vásárok. “Hová lettek a szombati vásárok?” – tette fel a kérdést, amire reagálva Botka László szimplán letagadta az év eleji ígéretet.

09:58 ELSŐ NAPIREND: TÍZEZER HELYETT HÚSZEZER FORINT

A korábbi tízezer forintos támogatást húszezerre emelné a közgyűlés – hangzott el a városi ösztöndíjakról szóló vitán. Kozma József szerint a módosítás a város jövőjéről szól, a szegediek tehetségéről, szorgalmáról. Itt rögtön jött egy kis Tápai vs Kozma adok-kapok, Kozma szerint Tápai nem akarta, hogy szociális alapon történjen az ösztöndíjazás, Tápai erre azt mondta, csak annyit kért, hogy a tanulók egyenlőségének jegyében a tanulmányokat is vegyék figyelembe, vlaamint igazítság a minimálbérhez a támogatás mértékét.

10:05 MÁSODIK NAPIREND: SZEOL PÁLYA, BOTKA LÁSZLÓ, SZABÓ BÁLINT, OLIGARCHÁK

A településfejlesztési döntésekről szóló viták következtek, itt Szabó Bálint azt kérdezte a polgármestertől, melyik oligarcha kezére akarja átjátszani a SZEOL pályát. Botka László nem válaszolt.

10:09 HARMADIK NAPIREND: KÖLTSÉGVETÉS-MÓDOSÍTÁS

A költségvetés-módosítással folytatódik a közgyűlés, Szécsényi Rózsa leköszönő polgármester ismertette a nem túl rózsás helyzetet. Kormányzati elvonásokról, a gépjárműadó és a közösségi közlekedés támogatásának elvételéről beszélt, nomeg arról, hogy napról napra felül kellett vizsgálni a szegedi költségvetést.

Szécsényi Rózsa szavaira Tápai Péter reagált:

  • mint mondta, nem érti miért baj a hiteltörlesztési moratórium kitolása,
  • emlékeztetett, átadtak Szegeden egy kormányzati forrásból megépített stadiont, a Tiszavirág Sportuszodát.

10:20 JOÓB MÁRTON GRATULÁLT AZ OLIMPIÁRA KIJUTOTT SZEGEDIEKNEK

Három rövid témában beszélt Joób Márton, először gratulált a magyar válogatottnak, majd a Tokiói Olimpiára kijutott szegedi sportolóknak. A harmadik téma az utánpótlás-egyesületek támogatása volt, mint mondta, most indul a számukra egy pályázati lehetőség.

10:27 BARTÓK CSABA REAGÁLT SZÉCSÉNYI RÓZSA SZAVAIRA

Bartók Csaba (Fidesz) jött, aki Szécsényi Rózsának kontrázott, mint mondta, a baloldali kormányok idején az egekben volt a jegybanki alapkamat és az infláció, ráadásul elvették a 13. havi nyugdíjat is.

Bartók felszólalását követően Chovanecz Kata jött, aki több havi tiszteletdíját ajánlotta fel a szegedieknek.

10:36 HAÁG ZALÁN: SZÉCSÉNYI RÓZSA FELÜDÜLÉS VOLT AZ ELŐDJE KOCSMAI STÍLUSÁT KÖVETŐEN

“Számomra felüdülést jelentett Szécsényi Rózsa párbeszéd-készsége az elődje kocsmai stílusához képest” – mondta Haág Zalán. 2010 után milliárdos adósságoktól szabadította fel a kormány a szegedi önkormányzatot, emlékeztetett a KDNP szegedi elnöke, aki felsorolta a kormányzat által adott támogatásokat.

10:43 MÉNESI IMRE: 10 MILLIÓS TÁMOGATÁST KAP A SZEDEÁK

50 milliót költ a város sport-infrastruktúra fejlesztésre, jelentette ki Ménesi Imre. A nemrégiben bronzérmes NATURTEX-SZTE Szedeák 10 milliót kap.

10:45 MIHÁLFFY BÉLA ÉS AZ ADAKOZÁS

“A képviselői keret harminc százaléka rendezvényekre és civil szervezetekre is fordítható” – hívta fel a figyelmet Mihálffy Béla, ő a keretének hetven százalékát a város saját intézményeinek adta. Bíztatta a többieket, hogy tegyenek így ők is.

10:52 NA VÉGRE VALAMI IZGI: FÉL PERC MORTAL KOMBAT

A stadionokról volt szó, amikor eldurrant a buksi. A baloldal előhozta a stadion-építéseket, a jobboldal pedig a magyar válogatott sikereivel kontrázott. Az ülés vezetését átvevő Nagy Sándor elvette a szót Német Ferenctől, majd úgy vitatkozott, hogy a képviselő már nem tudott válaszolni. Itt durrant el pár képviselői agy, volt egy kis hangos beszéd a sárga épületben.

Végre valami izgalom.

Tápai Péter ezt követően a vitakultúráról beszélt, szerinte legalább a viszont válaszra meg kellene adni a lehetőséget a képviselőknek, mint mondta, ez lenne az értelme a közgyűlésnek. 

11:06 ÁLDATLAN JÁRDAHELYZET

A Selyem utca és a Gyík utcai járda – és úthelyzetre hívta fel a figyelmet Kothencz János.

11:15 BOTKA LÁSZLÓ IS BACK, NEM IS TEGEZŐDÜNK, LAPOS

Az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokat érintő tulajdonosi döntések jelentik a negyedik pontot, Mihálik Edvin megdícséri a Szegedi Rendezvény – és Médiaközpontot, amiért időre elkészült a Lapos.

Közben Botka László visszatért a terembe, ahol Szabó Bálint fogadta. A képviselő azt mondta, hogy a Lapos után jöhetne a többi szegedi szabadstrand rendbe tétele is, mindezt tegeződve mondta a polgármesternek, aki kiakadt, szerinte nincsenek tegező viszonyban, Szabó szerint mégis.

11:22 CSERKÓ-AFTER, MÁSODJÁRA

Hol és mikor lesz a szombatonkénti Cserkó-pótló vásár, kérdezte Haág Zalán. Botka László hozza a szokásosat, ismét nem válaszol. A képviselő örömét fejezte ki Lapos-ügyben, viszont mint mondta, vissza nem térítendő támogatástól esett el Szeged, mert nem pályázott időben.

11:28 IKV NYÍLÁSZÁRÓ CSERÉK, POCSÉK MINŐSÉGBEN

Chovanecz Kata az IKV nyílászáró-cserékről beszélt, mint kifejtette, örül neki, hogy összejött, de a munkák minősége nagyon nem az igazi.

11:35 NINCS RENDBEN A PARTFÜRDŐ

Német Ferenc szerint a Partfürdőt is rendbe kellene tenni:

  • nincs levágva normálisan a fű,
  • sok a szemét.

11:40 BINSZKY JÓZSEF: SOHA NEM VOLT MÉG ILYEN SZÉP A LAPOS

Soha nem volt még ilyen szép a Lapos – mondta Binszky József, aki kifejtette, a Sárgán a kikötő közelsége miatt nem lehet fürödni.

11:45 ÖTÖDIK NAPIRENDI PONT: SZEGEDI RENDEZVÉNY ÉS MÉDIAKÖZPONT

Érkezik az ötödik napirendi pont, amely a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nkft. ügyvezető igazgatójának lemondása és a pályázat kiírása az ügyvezető igazgatói tisztség betöltésére. Jávorszky Iván, az eddigi igazgató kiemelt köztisztviselőként a város és a civil szervezetek közötti kapcsolat építésével fog foglalkozni, az intézmény vezetésével az év végéig Kolonics Erikát, a SZIN igazgatóját bízná meg a közgyűlés. Szabó Bálint itt szót kért, mint mondta, a szóban forgó városi cég nagyban asszisztált abban, hogy baloldali médiamunkásokat hozzanak Szegedre városi pénzekből, reméli, az új vezető ebben nem lesz partner.

11:59 PAKOLÓJEGY-BOTRÁNY REBOOT

Ismét napirendre került az egykori parkoló-botrány, a vádlottak ezzel 40 millió forint kárt okoztak a parkolási rendszert üzemeltető önkormányzati cégnek, azonban a jegyző még mindig nem hajtotta be azt – mondta Tápai Péter, aki szerint az önkormányzat és Botka László polgármester, annak dacára, hogy jogász, szabálytalanul kritizálja a bíróságot, államháztartási törvényt sértve le akar mondani a fenti összegről. Bartók Csaba azt kéri, hozzák nyilvánosságra azt, kik kaptak anno parkolóbérleteket.

Itt aztán egy kicsit elszabadultak az indulatok, Haág Zalán nyomatékosan kijelentette, be kell hajtani a 40 millió forintot az önkormányzatnak.

12:39 ÚJ ALPOLGÁRMESTERT VÁLASZT A KÖZGYŰLÉS

Botka László jön, aki Kovács Tamást javasolja gazdasági alpolgármesternek a leköszönő Szécsényi Rózsa helyére. Mint mondta, Kovács folyamatosan tanult Szécsényi Rózsa mellett. Tápai Péter, Német Ferenc és Haág Zalán még egyszer méltatta Szécsényi Rózsa tevékenységét, Binszky József pedig ismertette, hogy a szavazás titkos lesz.

A polgármester zárt ülést rendelt el.

13:15 THE STORY CONTINUES

Folytatódik a közgyűlés, Andor kollégánk ismét bedurrantotta a live stream-ünket:

13:21 ÚJ ALPOLGÁRMESTERT VÁLASZTOTTAK: AND THE WINNER IS…

19 igen és 8 nem szavazattal Kovács Tamást választották meg Szeged város gazdasági alpolgármesterének a pénteki közgyűlésen. A képviselők a zárt ülést követően, délután 13 órakor voksotak, a szavazatokat a jogi bizottság tagjai számolták össze, az eredményeket Binszky József közölte.

A 28 szavazatból 1 érvénytelen volt,

  • 19 igen
  • és 8 nem volt az arány.

Innentől kezdve tehát hivatalos: a Kovács Tamás (Párbeszéd) lett Szeged új gazdasági alpolgármestere. A leköszönő Szécsényi Rózsa a jogi bizottság alelnöke lett.

Az új alpolgármester 13.17 – kor tette le hivatali esküjét.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb