Közélet

Orbán Viktor: Ma meglesz az öt és fél millió beoltott

Ma meglesz az öt és fél millió beoltott, jelentette be Orbán Viktor a péntek reggeli Kossuth Rádióban adott interjújában. Mint ahogy a miniszterelnök mondta, a beoltottak száma ma el fogja érni az 5,5 milliót, a második oltást is megkapó magyarok száma szombaton pedig 5 millió felett lehet.

AZ ELMÚLT 24 ÓRÁBAN NEM VOLT HALÁLOS ÁLDOZATA A JÁRVÁNYNAK

Szerdán nem volt halálos áldozata a koronavírusnak Magyarországon – kezdte  Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott hagyományos péntek reggeli interjúját. A miniszterelnök szerint a ma hajnali jelentésében az áll, hogy az elmúlt 24 órában nem volt halott, kórházban 76 embert kell ápolni, lélegeztetőgépen még 22 embert tartanak. 

MAGYARORSZÁG FELKÉSZÜLT A NEGYEDIK HULLÁMRA

Orbán Viktor elmondta, hogy a világ nagy részében a negyedik hullámot készpénznek veszik, szeptember-október környékére teszik. de aki be van oltva, jó eséllyel kimaradhat belőle. A gyógyszergyárak visszajelzései szerint – folytatta a kormányfő – az oltások hatásosak, de a legjobb oltóanyag esetén is 100 – ból 10 ember újrafertőződhet. Aki be van oltva, az nagy valószínűséggel elkerülheti a fertőzést, de ha az mégis elérné, könnyebben lábal majd ki. Szerinte Magyarország teljes egészében felkészült a negyedik hullámra.

EGYELŐRE NEM LESZ HARMADIK OLTÁS MAGYARORSZÁGON

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy egyelőre nem oltanak harmadszorra Magyarországon. A harmadik oltással azért óvatosak, mert nem tudni, hogy annak milyen hatása lenne. 

5,5 MILLIÓ BEOLTOTTNÁL BÚCSÚT INTHETÜNK A MASZKNAK

Ha elérjük az 5,5 milliós számot, akkor további korlátozásokat oldanak fel, a szociális intézmények és a kórházak kivételével nem lesz kötelező a maszkviselés – részletezte Orbán Viktor, mi következik az 5,5 millió beoltott után. Ha valaki úgy gondolja, hordhat maszkot, de ez nem lesz kötelező. Kitért arra is, hogy védettségi igazolvány nélkül is szabad lesz a belépés a vendéglátó üzletekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra, és megszűnnek az üzletekre vonatkozó korlátozások is. 

5,5 MILLIÓ BEOLTOTT ELÉRÉSÉNÉL MÁR LEHET TARTANI AKÁR 400 FŐS LAKODALMAKAT IS

A családi események, magánrendezvények esetén az eddigi 50 fős létszámkorlátozás száz főre, a lakodalom esetén a kétszáz fős létszámkorlátozás 400 főre emelkedik. Az egyetemek és a főiskolák is készülődhetnek a jelenléti oktatás visszaállítására.

NEM LESZ ENYHÍTÉS A SPORTRENDEZVÉNYEKEN ÉS A ZENÉS – TÁNCOS RENDEZVÉNYEKEN

Orbán Viktor hangsúlyozta azt is, hogy nem lesz enyhítés a sportrendezvényeken, a zenés-táncos rendezvényeken, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó szabadtéren tartott egyéb rendezvényeken, ami azt jelenti, hogy marad a létszámkorlátozás és ezeken az eseményeken továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. A 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt rajtuk.

KIVITELI KORLÁTOZÁST RENDELTEK EL OKTÓBERTŐL AZ ÉPÍTŐIPARI TERMÉKEKRE

A kormány októbertől kiviteli korlátozást rendelt el az építőipari termékekre – jelentette be a miniszterelnök. Orbán Viktor hozzátette: részben azért “szaladtak el” az építőipari anyagok árai néhány termék esetében, mert megnőtt az országból kivitt mennyiség. Megjegyezte: a korlátozást először be kell jelenteni Brüsszelben, az Európai Uniónak azt engedélyeznie kell, a notifikáció négy hónapig tart. Addig a kivitel esetében kötelező bejelentést és állami elővásárlási jogot vezetnek be, “megpróbáljuk Magyarországon tartani az építkezések szempontjából kulcsfontosságú anyagokat” – mondta a kormányfő.

Forrás: index.hu/MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb