Közélet

Felhívták a családomat, hogy köszönjenek el tőlem – interjú Bányai Gábor országgyűlési képviselővel, akit szegedi orvosok mentettek meg

Nyolcvanöt napon át volt kómában, kétszer megállt a szíve, újra kellett éleszteni, hatvannyolc napra műtüdőre került, szinte mindenki lemondott a szegedi klinikát is megjárt Bányai Gábor országgyűlési képviselőről. Volt, amikor már családját is felhívták telefonon, hogy menjenek be elköszönni tőle, mert nagy a baj, valószínűleg nem éli túl a koronavírus-fertőzést. A Covid-poklot megjárt fideszes politikussal készített Origo-interjút szemlézzük.

A politikus február 19-én betegedett le, onnantól kezdve rohamosan romlott az állapota, előbb a kiskunhalasi, majd a szegedi járványkórházban küzdöttek az életéért, gyakorlatilag a szegedi orvosok mentették meg. Összesen 85 napig volt kómában, ebből 68 napig műtüdőre is szükség volt. “Azt hiszem, Guinness-rekorder vagyok, mert egy ismerősöm megnézte a világstatisztikát, és rajtam kívül mindössze egyetlenegy ember volt hasonlóan hosszú ideig műtüdőn a Covid miatt, de ő sem 85 napig, hanem valamennyivel kevesebb ideig” – magyarázta Bányai Gábor, aki már Balatonfüreden gyógyul, rehabilitációs kezeléseket kap éppen.

HÁROM NAP ALATT KÓRHÁZBA KERÜLT

“Az egész február 19-én kezdődött. Belázasodtam, köhögtem, ezért február 20-án PCR-tesztet készítettek, és kiderült, hogy sajnos elkaptam a betegséget. Azt mondták, próbáljak otthon gyógyulni, kaptam Favipiravirt, és figyeljem a szaturációmat. Ameddig az rendben van, nem kell kórházba menni. Három nap múlva nagyon rossz lett a véroxigénszint-értékem, lázfoltok jelentek meg rajtam, fulladozva köhögtem, ezért végül bekerültem a kiskunhalasi járványkórházba. Nem sokkal később lélegeztetőgépre tettek” – emlékezett vissza a politikus. Mint mesélte, előtte készített egy rövid búcsúvideót a családnak, hogy ne haragudjanak, nem tudja, hogyan került ekkora bajba, de ők nagyon vigyázzanak egymásra, különösen Anna lányukra, a Bányai-család legfiatalabb tagjára.

“ÚGY ÉREZTEM, NEM TUDOM LEGYŐZNI A BETEGSÉGET”

“Amikor elmondták, hogy gépre kerülök, úgy éreztem, hogy ezt a betegséget nem tudom legyőzni. Gyerekkorom óta sok problémám volt a tüdőmmel – sokat betegeskedtem. Az utólagos elmesélésből tudom, hogy március első hétvégéjére sokat gyógyultam, de ekkor összeszedtem egy baktériumot, ami miatt beindult a szervezetemben a citokinvihar – ami már a második volt. Ez az esemény nagyon mélyre lökött, csoda, hogy túléltem azt a hetet, és nem sérült meg az agyam az oxigénhiánytól” – mondta a képviselő. Itt jött el az a pont, amikor már csak 10%-a működött a tüdejének.

BEHÍVTÁK A CSALÁDJÁT, HOGY BÚCSÚZZANAK EL TŐLE

Március 13-án került műtüdőre, erről semmit sem tudott, hiszen kómában volt. Sokan már lemondtak róla, kivéve a kezelését vezető orvost, ő nagyon hitt benne, és persze a családja is.

A családját ekkor hívták fel, hogy köszönjenek el tőle. Március 14-én három napot adtak neki, azt mondták, ha addig nem javul az állapota, mindennek vége.

Mindezeket az ébredésem után tudta meg, ahogy azt is, hogy kétszer is megállt a szíve, a klinikai halál állapotába került. Március 15-én az orvosok beengedték a plébánost és a fiát – szkafanderben, dupla gumikesztyűben, maszkban, arcpajzsban. Gábor atya feladta rá a betegek szentségét, utána imádkoztak érte. Aznap este érkezett a hívás a családjának, hogy javult annyit az állapota, hogy csökkenthettek a gépek működésén, ezért a három napból három hét lett. Ezután hosszú, de folyamatos gyógyulás következett. “Májusig a tüdőmön kívül minden szervi funkcióm helyreállt, viszont egyértelműnek látszott, hogy tüdőtranszplantációra lesz szükségem, mert mind a két oldalon végletesen roncsolódott a tüdőm” – magyarázta az Origónak Bányai Gábor.

A politikus úgy emlékezett vissza, az igazi pokol az ébredése után jött, volt, hogy a kegyes halálért imádkozott. “A légcsövem le volt zárva a tubus felett, egy hang nem jött ki a torkomon. Nem az orromon vagy a számon lélegeztem, hanem a gégémben egy csövön keresztül a gép pumpálta a levegőt. Nem tudtam megmozdulni, harminc kilót fogytam, képtelen voltam kommunikálni, és végtelen fájdalmaim voltak” – magyarázta.

“Amikor hetekig feküdtem Szegeden, és jöttek vissza az ápolók, orvosok, akiket közben átvezényeltek más kórházakba, és meglátták, hogy még mindig élek, sírva borultak az ágyamra” – emlékezett vissza a szegedi járványkórházban töltött időszakra.

MINDEN TANKÖNYVNEK ELLENT MONDOTT A GYÓGYULÁSA

“Bekerültem a transzplantációs programba, és elkezdődött a műtéti előkészítés. Sorozatos vizsgálatokat végeztek az orvosok. Az egyik vizsgálat során viszont megrepedt a mandulám. Vérezni kezdett, és mivel vérhígítót is adtak – erre a műtüdős kezelés miatt volt szükség – nem állt el a vérzés. Három nap múlva dönteni kellett: vagy megvonják a vérhígítót, vagy elvérzek. Az orvosok úgy döntöttek, nem adnak több vérhígítót. De ekkor a tüdőben kezdett alvadni a vér. Sürgősen le kellett venni a műtüdőről” – számolt be róla a politikus. Az igazi csoda másnap jött: felhívták Gábor fiát, és azt mondták neki, hogy alig hiszik el, ami történt, de úgy tűnik, egyelőre nincs szükség tüdőtranszplantációra. “Napra pontosan két hét múlva lekerültem a lélegeztetőgépről is. Az orvosok bejöttek hozzám, és azt mondták: ilyet még nem láttak” – nyilatkozta Bányai.

“Örülök hogy élek, hogy felnevelhetem a gyermekeimet” – zárta a beszélgetést a politikus, aki jelenleg Balatonfüreden gyógyul, rehabilitációs kezeléseket kap. Ha minden jól megy, július végén már hazaengedik az orvosok.

A teljes interjút IDE kattintva tudod elolvasni.

Forrás: Origo

Fotók: Talán Csaba, Origo

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: auto swiper
'Fel a tetejéhez' gomb