Szegedi Arcok

A szegedi egyetemig küzdötte magát Alex, a bácsalmási lakásotthonból

Bencze Alex története nem mindennapi. Fiatal kora ellenére már számtalan megpróbáltatás érte. Lehet, hogy közhely, de nála valóban igaz az, hogy ami nem öl meg, az megerősít.

Hat éve került Alex a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató bácsalmási lakásotthonába. Jelenleg is ott él, utógondozottként, miközben már a Szegedi Tudományegyetem ETSZK elsőéves hallgatójának is mondhatja magát. Korábban nevelőszülők gondozták testvéreivel együtt, vér szerinti szülei már gyermekkorában lemondtak róluk. Alex a sok-sok lelki sérelem és megpróbáltatás ellenére mégis úgy döntött, a tévhitekkel ellentétben megpróbál sikeres életet élni.

A FIÚ, AKI MEGCÁFOLJA A TÉVHITEKET

Elhagyták, nevelőszülőknél élt, roma származású, amit büszkén is vall és nem hagyja, hogy múltja magával rántsa. Már gyermekként felfigyeltek a különlegesen intelligens fiúra. Tanárai és középiskolájának igazgatója is kedvelik őt, akik szárnyaik alá is vették. Sportolni kezdett, amiben szintén sikeres, ugyanis versenyszerűen kézilabdázik a Bácsalmási PVSE-ben. Ezek segítettek neki abban, hogy lelki sebei begyógyuljanak.

– A sport nemcsak alázatra és kitartásra nevelt, hanem továbbtanulásra is ösztönzött. Sajnos egy korábbi sérülés miatt azonban le kellett mondanom arról, hogy a Testnevelési Egyetemen tanulhassak tovább. A jog nagyon érdekelt, viszont túl száraznak bizonyult. Így esett a választásom végül az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Karra, ahol egy évvel ezelőtt ápolóként kezdtem meg tanulmányaimat. Az oklevél megszerzését követően szeretnék még egy egyéves képzésen is részt venni, majd főállásban a Terrorelhárítási Központ (TEK) egészségügyi csapatának tagja lenni – kezdte gondolatait Bencze Alex, a SZTE hallgatója.

ALEX KORA ELLENÉRE MEGLEHETŐSEN BÖLCSNEK TŰNIK

Bencze Alex a politikai életben is jártas. Alpolgármestere és egyben képviselője a bácsalmási Városi Ifjúsági Önkormányzatnak, emellett hasznos programok lelkes szervezője. Szabadidejében fest és verseket ír, előbbi hobbijának köszönhetően nemrégiben különdíjas lett a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató „10-esre fel” néven futó, születésnapi pályázatán.

– Sokszor megtapasztaltam, hogy az emberek többsége hovatartozás alapján különbözteti meg a másikat, szerencsére engem egyetlen egyszer sem érte atrocitás azért, mert roma vagyok és gyermekvédelmi gondoskodásban élek. Véleményem szerint a kisebbségben élőkön belül is van különbség, a gond viszont az, hogy ezeket a közösségeket a társadalom tagjai egy kalap alá veszik – emelte ki Alex.

BIZTONSÁGBAN, DE A MÚLTAT SOHA NEM FELEDVE

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató mellett Alexnek a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Karon oktatók és a vele egy szakon tanuló csoporttársak is hasonlóan biztonságos közeget nyújtanak. A roma származású fiú nem érzi magát megkülönböztetve, elégedett a magas szintű oktatással és örül, hogy az egyetem ugródeszkát biztosít számára a továbbtanuláshoz.

– A múltat soha nem fogom tudni elengedni, megszokni és megérteni, ám anélkül nem lennék ma az, aki vagyok. Azt hiszem éppen ez az, ami éltet, motivál, és visz előre – zárta gondolatait az SZTE hallgatója.

SZÁMTALAN GYERMEKNEK SEGÍT A GYERMEKVÉDELMI SZOLGÁLTATÓ

Via: SZTEinfó

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb