Mindenmás

Óriási felhőszakadással, viharokkal indult a nap a fél országban, Szeged és környéke még egész jól megúszta

Dél felől egyre nagyobb területre érkeztek meg vasárnap délután, majd éjjel a zivatarok, ezért a fél országban igen hangos lett az ébresztő. Elárasztotta a víz az utakat, a csatornák nem mindenhol bírták elnyelni a hirtelen jött csapadékot. Budapest elúszott és még az aggteleki barlangot is elárasztotta a víz, mindeközben Szeged egy kis éjszakai villámlással és némi esővel megúszta.

Hatalmas viharokkal indult a nap Magyarország területén. Budapest szó szerint elúszott, a Katasztrófavédelem szerint kora reggelig mintegy 150 helyszínre riasztották az egységeket Budapesten és Pest megyében, mindezt a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék miatt. Több BKK-járat menetrendje is változott: nem járt a 4-es 6-os villamos a Blaha Lujza tér és a Jászai Mari tér között, és a lezúduló eső miatt nem volt járható a Dózsa György úton a Podmaniczky úti vasúti aluljáró sem.

HATALMAS MENNYISÉGŰ CSAPADÉK ESETT

A legtöbb bejelentés eddig Szigetszentmiklósról, Érdről, Halásztelekről, valamint a főváros V., VI. és VII. kerületéből érkezett. Mint írták, a kollégáik még mindig dolgoznak a károk elhárításán. A csatornák sem bírták a szolgálatot, reggelre már hömpölygött a víz az utcákon.

Érden 80-nál, Budatétényben 90 mm-nél is több eső zúdult le pár óra alatt:

AZ AGGTELEKI BARLANG IS MEGTELT VÍZZEL

Hatalmas mennyiségű esett Aggteleken is, vasárnap egy órán át ömlött itt a jég. Elöntötte a víz a Baradla-barlangot. A hétvégi kiadós esőzés és jégeső nem csak a felszínt lepte el, a barlangba és az túraszakaszokon emiatt nem indítanak túrákat. A környéken található Jósvafőn is homokzsákokkal óvták a házakat, hogy az ár ne okozzon komoly károkat az épületekben.

SZEGED ÉS KÖRNYÉKE MÉG EGÉSZ JÓL MEGÚSZTA

Szegedre és környékére két hullámban érkezett meg vasárnap délután, majd az éjjel a felfrissülést hozó zivatar. Hozzánk Szerbia és Horvátország felől érkeztek a viharok, melyeket erős széllökések, felhőszakadás és helyenként jég is kísért. Röszkén például meggy és cseresznye nagyságú jég hullott.

LESZAKADT FAÁGAK MIATT RIASZTOTTÁK A TŰZOLTÓKAT

A hétvégén Csongrád-Csanád megye felett átvonuló viharok kapcsán pénteken tizenhat, szombaton tizennégy, vasárnap pedig húsz lakossági bejelentés érkezett a szegedi főügyeletre. Minden esetben kidőlt fáknál, lehasadt faágaknál kellett elvégezniük a mentést a megye tűzoltóinak. Volt, ahol a gyalogosok és az autósok forgalmát akadályozták a leszakadt növényi részek, máshol pedig az épületekre dőlt fák veszélyeztették a lakókat. A bejelentéseket követően a tűzoltók minden esetben rövid idő alatt felszámolták a vihar okozta károkat. Személyi sérülésről nem érkezett hír a katasztrófavédelem megyei ügyeletére.

Forrás: Origo, Index, Időkép, Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb