Közélet

Kötelezővé válhat az oltás a rendészeti szervek dolgozói, a közösségi közlekedésben dolgozók és az éttermi alkalmazottak számára is

Az egészségügyben dolgozók számára már kötelezővé tették a koronavírus elleni védőoltások felvételét, viszont a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szerint az lenne a legjobb, ha ezen felül bizonyos területeken dolgozók számára kötelező lenne az oltás. Erről jogalkotási javaslatot is tesz a kamara, írta cikkében az Index.

SOKAK SZERINT CSAK ÍGY LEHET ELKERÜLNI A GAZDASÁG ISMÉTELT LEZÁRÁSÁT

Parragh László, a szervezet elnöke szerint ma is elterjedt gyakorlat, hogy a vállalatok elvárják a dolgozóiktól az oltást, a jogszabályi módosítás viszont megkönnyítené ezt a lehetőséget. A Portfóliónak adott interjújában elmondta: erős igény van erre a vállalatvezetők részéről, ugyanis sokak szerint csak így lehet elkerülni a gazdaság ismételt lezárását.

HA ELFOGADJÁK A KAMARA JAVASLATÁT, JOGSZERŰEN ALKALMAZHAT SZANKCIÓKAT A MUNKÁLTATÓ A DOLGOZÓIVAL SZEMBEN

A kamara által javasolt módosítás magába foglalná, hogy amennyiben a munkavállaló nem él az oltás lehetőségével, akkor adott esetben áthelyezhető lenne egy olyan pozícióba, ahol nem veszélyezteti a kollégákat és az ügyfeleket. Amennyiben elfogadnák a kamara javaslatát, jogszerűen alkalmazhat szankciókat a munkáltató a dolgozóival szemben.

AZOK SZÁMÁRA TENNÉK KÖTELEZŐVÉ AZ OLTÁST, AKIK MUNKAVÉGZÉS KÖZBEN TÖBB EMBERREL IS TALÁLKOZNAK

A módosító javaslat  már a héten elkészülhet, miután a munkaadókkal folytatott tárgyalások befejeződnek. A szervezet elnöke szerint a javaslat az egyéni szabadság szempontjából nem aggályos, elsősorban pedig azok körében tennék kötelezővé az oltást, akik munkavégzés közben több emberrel is találkoznak, Ide tartoznak a rendészeti szervek dolgozói, közösségi közlekedésben dolgozók, éttermi alkalmazottak.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb