KikapcsVideo365

Szegedi Trónok harca a Pláza mellett – Sport és hagyományőrzés egyben (videóval)

Érdekes látvány fogadja az embereket a Pláza melletti parkban szerdánként. A fémkardok egymásnak csapódó hangjához nincs fogható. A küzdelem viszont nem vérre megy, csupán az Ars Ensis egyesület tartja az edzéseit. A hosszúkard vívók edzőjével beszélgettünk.

Horváth András Csaba oktató elmondta, hogy 2003 óta létezik hazánkban az egyesület, ami összefogja az középkori kardvívás szerelmeseit. Szegedre öt évvel később, 2008-ban tette be a lábát, vagy éppen kardját a szervezet.

ELŐTÉRBEN A HAGYOMÁNYOK

Az egyesület tagjai leginkább a harcművészetre fókuszálnak, de kétségtelen, hogy a sportágának vannak hagyományőrző elemei. Ahogyan Csaba fogalmazott, középkori, kora újkori, több száz éves elméleti forrásokat használnak az oktatáshoz, így elengedhetetlen, hogy szerves részét képezze az oktatásnak a kardvívás hagyományainak őrzése.

VALÓSÁG VS FILMVILÁG

Ma már, az oktató saját elmondása szerint célirányosan találják meg őket, azaz olyan személyek keresik fel az egyesületet, akik a HEMA (történelmi európai harcművészet angol mozaik szava) iránt érdeklődnek. Ám olyan is akad még, akik azt a fajta izgalmat keresik a sportágban, amit a kardozós mozikban láttak. Ennek kapcsán érdemes ráébredni, hogy a valóság más, mint a filmeken.

VÉRALÁFUTÁSOKKAL TÉRHET HAZA A VÍVÓ

A sérülésektől nem nagyon kell tartani. Csaba megnyugtat minden jelentkezőt, hogy náluk a biztonság rendkívül fontos. Már az edzés elején felhívja arra a vívók figyelmét, hogy a gyűrűket, órákat vegyék le, mert azok balesetveszélyesek. Bemelegítenek, nyújtanak, hiszen sport lévén elengedhetetlen ez a fajta elővigyázatosság. Figyelnek egymásra, hiszen a cél, nem a másik fél földig kardozása. Mindazonáltal az edző arra is kitér, hogy ez is egy sport, így a sérülésnek itt is, mint például a fociban, kézilabdában, meg van az esélye. Náluk az eddig eltelt 13 év alatt a legsúlyosabb sérülés a térdkifordulás volt, amire egyébként focizás közben sokkal nagyobb esélye van az embernek, mint víváskor. Kisebb sérülések, mint zúzódások, feldagadt ujjak természetesen előfordulnak, de ez apró ár csupán azok számára, akik hosszú kardokkal akarják gyepálni egymást.

HASONLÓVAL A NÁNDORFEHÉRVÁRI EMLÉKNAPOKON LEHET TALÁLKOZNI

Július 24-én tartották Szegeden a Nándorfehérvári Emléknapokat, ahol korhűen mutatták be, mivel szórakozhattak a lovagok 500 éve.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb