KözéletSzegedi Arcok

Pár éve még szélsőjobbos volt, most Gyurcsány Ferenccel kampányol – a szegedi jobbikoson pörög az országos sajtó

Nagyot fordult a világ Tóth Péter szegedi Jobbik-politikussal, aki nemrég még megszüntette volna Szlovákiát, a homoszexuálisokat genetikai hulladéknak nevezte és a neonáci Arany Hajnal pártot dicsőítette, a héten viszont már közösen kampányolt Gyurcsány Ferenccel a Széchenyi téren. Az ominózus eseményt követően a Mandiner lekevert két tockost, a Telex pedig gyorsan mikrofont dugott a DK-támogatott, korábban szélsőjobbos szegedi politikus orra alá. A két portál mellett a Magyar Nemzet, a 24.hu, az Index és az Origo is a témán pörgött, szóval, már megint Szeged volt a világ közepe…

Mindkét fent említett cikket szemlézzük, egyszerre, közben pedig megpróbálunk középen maradni.

Mielőtt belevágnánk, íme a két eredeti írás, két különféle aspektusból:

BOMBERDZSEKIS-JETTA BAKANCSOS FICKÓBÓL GYURCSÁNY FERENCCEL KAMPÁNYOLÓ “DEMOKRATA”

A szegedi politikussal tényleg nagyot fordult a világ, Tóth Péter korábbi kijelentéseire a Magyar Nemzet és a 24.hu hívta fel a figyelmet. Íme pár szösszenet a Csongrád-Csanád megyei Jobbik-elnök “előző életéből”:

  • “fajvédelmet” követelt,
  • a Magyar Gárda alapító tagjaként támadta a szegedi városháza vezetését,
  • a neonáci görög Arany Hajnalt dicsérte,
  • a cigányság visszaszorításáról értekezett,
  • a homoszexuálisokat pedig genetikai hulladéknak nevezte.

„A végsőkig harcolunk a liberális söpredék és a genetikai hulladékok ellen” – jelentette ki 2013-ban a Pride felvonulás kapcsán. A politikus nagyot váltott, a 2019-es önkormányzati választásokon már az általa korábban élesen bírált Botka Lászlót támogatta. Ez utóbbinak a Magyar Hírlap szerint meg is lett a jutalma: bár listán nem lett befutó, így a közgyűlésben sincs ott, később még egy önkormányzati cég alapító okiratát is módosították a szegedi városházán, hogy helyet szorítsanak neki. Mint a lap írja, Tóth Péter egy műszaki cégnél ápolhatja Szeged testvérvárosi kapcsolatait.

A szegedi politikus a Csongrád-Csanád megye 2-es számú választókörzetében méretteti meg magát az ellenzéki előválasztáson, “Erősítsük meg Európa déli kapuját” szlogennel. Ennek kapcsán szerdán Gyurcsány Ferenccel tartott közös rendezvényt a Széchenyi téren:

MANDINER: BEST OF VÁLOGATÁS TÓTH PÉTER MÚLTBÉLI KIJELENTÉSEIBŐL

“Pár éve még a zsidók kiszorításáról ábrándozott, most Gyurcsány Ferencnek köszöni a támogatást a szegedi jobbikos” – kezdte cikkét a Mandiner, amely gyakorlatilag egy Best of Tóth Péter válogatást hozott össze a politikus korábbi, vállalhatatlan kijelentéseiből.

A lap többek között ezeket idézte:

„Köszönöm minden Csongrád megyei jobbikos harcostársamnak a munkáját!” – írta anno egy Kurucinfó-cikkhez kapcsolódva, ami arról számol be, hogy a megye egyetlen iskolájában sem kértek zsidó hitoktatást. „1920-ban is már látták a problémát” – ezt pedig egy olyan újságcikkhez írta, ami a zsidóságot állítja be a világ problémájának.

„A végsőkig harcolunk a liberális söpredék és a genetikai hulladékok ellen” – jelentette ki Tóth 2013-ban a melegfelvonulás kapcsán. Arról is beszámolt, hogy kinyílt a bicska a zsebében és számon kérte kisfia bölcsödés csoportvezetőjét, mert játékból szoknyát adtak rá. „Kezdem úgy érezni, hogy szép csöndben ellep minket a liberális sz@r” – fűzte hozzá, mellétéve a nyíltan Szálasi-tisztelő Vádló Bitófák együttes egy dalát, amiben többek között a „kampós orrú csürhe, ami vigyáz rájuk” sor hangzik el.

Tóth Péter egy évvel később átnevezési harcba került a helyi DK-val. Mint a Mandiner írja, azt javasolta egy 2015-ös sajtótájékoztatóján, hogy ne csak a Ságvári Endréről elnevezett iskolát, hanem a Károlyi Mihály kollégiumot is nevezzék át, és azt is kijelentette, hogy a terrorista pártján állnak a Je suis Ságvári szlogent használó tiltakozók is.

TELEX: TÓTH PÉTER SZEMBENÉZETT MÚLTBÉLI HIBÁIVAL

Az esemény után a Telex megkereste a DK-t, illetve a jobbikos Tóth Pétert is.

  • A DK-tól azt kérdezték, hogy tudtak-e Tóth korábbi nyilatkozatairól, illetve azt, hogy mit gondolnak ezekről a megnyilvánulásokról, amelyek sem a jelenlegi Jobbikkal, sem a DK által hangoztatott elvekkel nem állnak összhangban.
  • Tóthot pedig arról faggatták, hogy fenntartja-e a korábbi kijelentéseit.

A DK-tól Barkóczi Balázs, a párt szóvivője ügyes választ adott, azt írta, hogy az ellenzéki előválasztásban részt vevő pártok – így a DK, illetve a jelöltet szintén támogató LMP – választási megállapodást kötöttek a Jobbikkal. A hat párt, vagyis a DK, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP, a Jobbik és a Momentum úgy döntöttek, hogy a legfőbb cél, a kormányváltás érdekében félreteszik korábbi sérelmeiket, és elfogadják a többi párt jelöltjeit, mert az ellenzéki szavazók is ezt várják tőlük. Azt is hozzátette, hogy szintén együtt fogadták el azokat az alapelveket is, amelyek egyértelműen meghatározzák, hogy mit fognak képviselni a jövőben – ezek a demokrácia, a szolidaritás és az európaiság, ők egy ilyen Magyarországot akarnak teremteni.

Tóth Péter a Telexnek adott válaszát azzal kezdte, hogy mindenki változik, így pártja, illetve ő is. Mint írta, a Jobbik által képviselt elveket a párt 2020-ban elfogadott Elvi Nyilatkozata tartalmazza, azzal pedig mindannyian tisztában vannak, hogy az ezzel ellentétes megnyilvánulások nem képezhetik sem a Jobbik, sem a Jobbik által támogatott jelöltek nézeteit – ezt a megválasztott elnökség mindenki számára világossá tette. Aki ezt nem fogadta el, távozott a pártból, aki viszont hozzá hasonlóan maradt, az elfogadta a Jobbik új, keresztény-szociális néppárti irányát. Mint írta, a Jobbik Elvi Nyilatkozatának elfogadása őt is kötelezi, ami azt is jelenti, hogy szembenézett a múltbeli hibáival, sokak számára sértő, meggondolatlan kijelentéseivel.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb