Közélet

Összefogás a vadvilág védelmében – együttműködésről állapodott meg a Szegedi Vadaspark és az MVM Démász

A Szegedi Vadaspark Nonprofit Kft. és az MVM Démász Áramhálózati Kft. 2021-ben a fenntartható fejlődés és a biodiverzitás jegyében partnerre találtak egymásban. Múltbeli eredményes szakmai kapcsolatukra alapozva ezúttal megállapodásban is rögzítették együttműködésüket – a vadvilág védelme érdekében. 

Nyár végére sikeresen célba ért a kezdeményezés, amit a két fél a CSR alapú szakmai együttműködések terén ez év elején indított útjára. Magyarország második legforgalmasabb mentőközpontú állatkertje, a Szegedi Vadaspark felszereltsége javítására egy madár- és emlősállat-mentés célját szolgáló mobil digitális röntgen gépet vásárol az MVM támogatásából. Ezzel párhuzamosan a működési területén belül lehetővé teszi az MVM Démász néhány, erre a célra kiválasztott hálózati madárvédelmi eszköze (keresztkar, oszlopkapcsoló, madárvédelmi bemutató oszlop) és madárvédelmi tevékenységét bemutató áramtechnológiai ismertetői elhelyezését, valamint ezek folyamatos megtekintési lehetőségét biztosítja a látogatóközönsége számára. Ezen túlmenően a természetvédelmi mentőtevékenység témában kölcsönös érdekek és értékek mentén lehetőséget biztosít az MVM Démász számára egy zárt térben – ahol madarak tartózkodnak – az innovációs célból készült új hálózati eszközei éles tesztelésére.

VADVÉDELEM A SZEGEDI VADASPARKBAN

Kevesen tudják, hogy a Szegedi Vadaspark vadvédelmi feladatokat is ellát. A szakmai működése eredményeként egyes években akár 1000 mentett állat találja meg újra helyét a természetben. Az intézmény gondozásában megforduló vadon megsérült vagy elárvult állatok száma 450-850 egyed között mozog. Az ország egyik legkedveltebb vadasparkja az őshonos mentett állatok közel felét még a megtalálás évében gyógyultan tudja szabadon engedni. Az MVM Démász elkötelezett a fenntartható fejlődés és a biodiverzitás terén. Madárvédelmi tevékenységét konkrét eredmények, szakmai madárvédő partnerei véleménye és országos díjak is bizonyítják. A két intézmény felismerte, hogy a cél közös, így a Vadaspark mentőtevékenységével, annak korszerűsítésével valamint kutatásaival tovább tudja segíteni az MVM Démász madárvédelmi céljait. Az összefogás teret biztosít a villamos energia hálózaton használt eszközök innovatív tesztelésére és fejlesztésére. Nagy várakozás előzi meg a tervezett szakmai partnerséget, amely a vadvilág védelmét szolgáló együttműködésben bontakozik ki a 2022-es év során.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb