Közélet

Merkely Béla szerint az új variáns ellen kevésbé hatékony a maszk

Komoly veszélyben vannak, akik még nem oltatták be magukat, hiszen a koronavírus-járvány másfél éve alatt szelektálódtak azok a rendkívül fertőzőképes mutánsok, amelyeket a régebbi variánsokhoz képest sokkal könnyebb elkapni – mondta a Semmelweis Egyetem Széchenyi-díjjal frissen kitüntetett rektora szombaton az M1 aktuális csatornán.

NEM KELL A MÁSODIK-HARMADIK HULLÁMHOZ HASONLÓRA SZÁMÍTANI

“A fertőzöttek száma emelkedik, de a második-harmadik hullámhoz hasonló már nem lesz, a közelgő negyedik az egészségügyet nem terheli majd meg” – fejtette ki Merkely Béla. Elmondta azt is, hogy a delta-variáns a brit variánssal azonos tünetekkel jár, de a fertőzőképessége nagyobb. Úgy látja, hogy a fiatalok oltása elsősorban a vírus terjedésének megakadályozása szempontjából fontos.

“Lehet, hogy visszatér a maszkhasználat, de nem minden esetben, mivel az új variáns ellen kevésbé hatékony a maszk.”

– fűzte hozzá, és megjegyezte, meg kell szerezni a védettséget, mivel csak ezzel lehet elkerülni a súlyos lefolyású megfertőződést, és csak így tud mindenki visszatérni megszokott életéhez.   

SZÉCHENYI-DÍJAT KAPOTT AZ ÁLLAMALAPÍTÁS ÜNNEPÉN

Az Országházban a nemzeti ünnepen Merkely Béla tudományos, szakmai és közéleti munkásságát is elismerték. Az interjúban a Semmelweis Egyetem rektora kiemelte, a Széchenyi-díjjal felelősség jár: feladatának érzi, hogy az új, alapítványi struktúrájú egyetem Európa és a világ egyik legjobb orvos- és egészségtudományi képzője legyen. Az egyetem fejlesztéséhez szükséges erőt az orvos-beteg találkozókból meríti, éppen ezért évente sok műtétet végez, és a koronavírus-járvány alatt 20 ezer embernek személyesen adott be oltást – nyilatkozta az M1-nek a rektor.

A díjazottak között természetesen ott volt Szeged 2021-es díszpolgára, Dr. Karikó Katalin kutatóbiológus, biokémikus, az mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója, a mainzi BioNTech alelnöke, a Pennsylvaniai Egyetem egyetemi docense is. Az ő kitüntetését a lánya vette át augusztus 20-án:

Forrás: Index, M1

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb