Szegedi Arcok

“Szegeden mit kell csinálni a napijeggyel?” – kérdezték az ellenőrt, cserébe kaptak egy-egy büntit a SZIN-re tartó tinédzserek

A sztori egyszerű, viszont hatalmas port kavart az elmúlt pár órában: Budapestről érkezett Szegedre 3 tinédzser, hogy a SZIN-en bulizzanak, a nagyállomásnál vettek fejenként 1-1 db három napos jegyet, felpattantak egy villamosra, majd amikor meglátták a Bécsi körútnál felszálló ellenőrt, megkérdezték tőle, hogy Szegeden mit kell csinálni a jeggyel. Válaszul fejenként 7000 Ft-os büntetéseket kaptak, az internet népe pedig egy emberként hördült fel.

Szerintetek kinek van igaza? Megkérdeztük az egyik megbírságolt (18 éves) fiatal édesanyját és a jegyellenőröket alkalmazó önkormányzati céget is.

Az eset szerda este került ki az anyuka, Zsanett közösségi média oldalára, innen aztán beindult az online futótűz:

  • a sztori felkerült egy rakás szegedi Facebook csoportba,
  • a Szeged 365 régi és új oldalán (de szép is ez a kettős, virtuális lét) is üzenet-dömping volt,
  • és kisebb fajta komment-cunami az SZKT felületén is.

Az utóbbi kapcsán az a szép, hogy a jegyellenőröket nem is ők, hanem a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kht. alkalmazza, akiket természetesen megkerestünk az ügyben.

AZ ÉDESANYA ÁLLÁSPONTJA: AZÉRT KERÜLTEK BAJBA A FIATALOK, MERT BETARTOTTÁK A SZABÁLYOKAT

“Ma a gyerekek elmentek a SZIN-re. Rendesen, vonatjeggyel. Megérkeztek Szegedre. Vettek 3 napos jegyet. Felszálltak a villamosra, ahol láttak egy ellenőrt, odamentek hozzá. Megkérdezték tőle, hogy “itt Szegeden mit kell csinálni a napijeggyel?” – kezdi a történetet Facebook oldalán Zsanett, az egyik pórul járt tini édesanyja. Itt rögtön megjegyzi, hogy náluk, Budapesten semmit, csak beteszed a személyid mellé a jegyet, és annyi. Visszatérve a történetre, a kérdésre az ellenőr azt mondta nekik, hogy “érvényesíteni”, majd megbüntette őket, mert nem volt érvényesítetve a jegyük, fejenként 7000 forintra. “Az enyém tízezret kapott 3 napi költőpénznek” – írja az anyuka, aki hozzá tette, az “ellenőrnél nem volt papír, amit kitöltsön, ezért elvette a személyijüket, és a gyerekek ott vártak, amíg szerzett. Kifizették a büntetést.”

Az egyébként trénerként dolgozó édesanya ezt követően, a poszt követően felteszi magának a kérdést: “Mondd, Pynky (ez a hölgy beceneve), érdemes volt a gyerekedet szabályokra, rendre szoktatni azért, hogy pont emiatt kerüljön bajba, szégyenítsék meg és kiélhesse rajta valaki a statuálhatnékját?” Megkeresésünkre hozzá tette, döbbent, szomorú és csalódott, mert szeretne olyan világban élni, ahol biztonságban van az is, aki gyengébb vagy kiszolgáltatottabb, mert az erősebb és hatalommal rendelkező emberek segítik őket.

AZ ÖNKORMÁNYZATI CÉG ÁLLÁSPONTJA: AZÉRT KERÜLTEK BAJBA A FIATALOK, MERT NEM TARTOTTÁK BE A SZABÁLYOKAT

Az ügyben természetesen megkerestük a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kht-t is, a közhiedelemmel ellentétben nem a Szegedi Közlekedési Kft., hanem ők alkalmazzák a villamosokon, trolikon dolgozó ellenőröket.

Hívásunkra ugyanazt az esetet vázolták fel, csak más aspektusból: az ellenőr felszállt a villamosra, ahol fent volt 3 fiatal, olyan jeggyel, amelyek nem voltak érvényesítve. Mint nyilatkozták, az, hogy a megvásárolt vonaljegyet, bérletet a megvétel után érvényesíteni kell, rajta van az automatán és a jegypapíron is. Az ellenőrnek az a feladata, hogy betartassa a szabályokat, mivel a fentiek szerint jogosulatlanul utaztak, megbüntette őket. Az ellenőrnek egyébként nincs szubjektív, mérlegelési jogköre ilyen esetekben – tudtuk meg a vállalat válaszából.

A KÉRDÉS MÁR CSAK EGY: KINEK VAN IGAZA?

Tegyük fel, hogy a villamost használó fiatalok nem “sumákoltak”, nem azért kérdezték meg a kallert, hogy mit kell csinálni a jeggyel, mert lógni akartak és palira akarták venni azt, hanem becsületesen oda léptek hozzá megkérdezni, mi a teendő, majd “jó tett helyébe semmi jót ne várj” alapon, pórul jártak. Szubjektív, de nekünk valami azt súgja, ez történt, annak idején mi sem telefonáltunk volna haza, ha mi csináljuk meg a balhét (erről ugye, 18 évesen általában mélyen hallgat az ember lánya-fia). A kérdés csak egy: most akkor kinek van igaza?

  • A megbüntetett tiniknek, akik nem látták, hogy érvényesíteni kell a jegyet, ezért rákérdeztek, mit kell csinálni vele?
  • …vagy a jegyellenőrnek, aki betartotta az őt foglalkoztató cég szabályait és bármiféle mérlegelés nélkül megbüntette őket, mert nem volt érvényes a jegyük?

Szeged 365 Family, ne hagyjuk, hogy néhány gonosz kis algoritmus közénk álljon! A régi közösségi média oldalunk hamarosan megszűnik, kérünk Benneteket, kövessétek az új Szeged 365 oldalt (katt IDE, előre is köszi minden kedvelést, követést)! Köszönjük, hogy számíthatunk Rátok, ti is számíthattok ránk!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb