Közélet

Ünnepi pillanatokkal kezdődik az iskola Mezőhegyesen: Lázár János és Csányi Sándor nyitja meg a tanévet a hatalmas fejlesztésen átesett technikumban

2021. szeptember 1-jén 9 órakor megnyitja kapuit a teljesen felújított Mezőhegyesi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. fenntartásában működő iskola tanévnyitója egyben egy új időszámítás kezdete is az ország legnagyobb egybefüggő birtoktestén, a legmodernebb technológiával gazdálkodó mezőgazdasági cég életében. Az ünnepélyes tanévnyitón beszédet mond Lázár János, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos, valamint Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány elnöke – közölte a vállalat közleményében.

A mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. az elmúlt években a hazai agrárium egyik legnagyobb fejlődésén ment keresztül. A 2004-ben privatizált birtokot az államnak 2016-ban sikerült visszaszereznie, azóta nem csupán sikeres és korszerű gazdasággá, valamint a két itt nemesített nemzeti lófajta, a gidrán és a nóniusz ménesek magas színvonalú tenyésztőjévé vált, de szerepet vállalt a hazai agrárképzésben, és a magyar mezőgazdaság fejlődésének tesztpályájává alakult. Mezőhegyesen ma Európa egyik legmodernebb, teljesen robotizált szarvasmarhatelepe működik, a szántóföldi növénytermesztésben pedig a teljes területen – 8.300 hektáron – adatalapú, precíziós gazdálkodásra tértek át.

A CÉG ÖT ÉV ALATT A LEGJOBB 5 HAZAI MEZŐGAZDASÁGI VÁLLALAT KÖRÉBE JUTOTT

A cég öt év alatt mind gépesítettségét, mind eredményességét tekintve a legjobb öt hazai mezőgazdasági vállalat körébe jutott. Egyedülálló módon azonban minden itt elköltött adóforint a teljes hazai agrárium megújulását szolgálja: a Ménesbirtokon alkalmazott technológia, a kísérleti programok mindenki számára hozzáférhetőek. A hazai agrárium képviselői megismerhetik a digitális, illetve robottechnológia műszaki és gazdasági részleteit, alkalmazhatóságát, megtérülését, így bátran kijelenthetjük: az 1784-ben alapított mezőhegyesi Ménesbirtok ma már nem csak a dicső múltja előtt tiszteleg, de a magyar agrárium megújulásának egyik központjává vált. Az alapítványi fenntartás pedig rövidesen minden Békés megyei, és minden magyar ember számára biztosítékot jelent, hogy a Ménesbirtokot soha többé ne lehessen privatizálni, valamint az itt elért nyereség kizárólag közcélt és közfeladatot szolgáljon.

AZ ISKOLA TERÜLETÉN 1,2 MILLIÁRD FORINT ÉRTÉKBEN VALÓSULTAK MEG FEJLESZTÉSEK

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által fenntartott Mezőhegyesi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium területén már 1,2 milliárd forint értékben valósultak meg fejlesztések, amely során megújult az iskola központi épülete, a tanműhelyek és zajlik a tanári épület rekonstrukciója. Az iskola felújítása során kiemelt hangsúlyt kapott, hogy az itt tanuló 350 diák korszerű körülmények között, modern technika segítségével sajátíthassa el az elméleti, valamint kellő jártasságot nyerve a gyakorlati ismereteket. Mezőhegyesen az ország egyik legmodernebb agrárcampusa jön létre, amelyhez 150 fős kollégium és sportcsarnok is épül. A sportlétesítmény a település sport infrastruktúráját is erősíti, és sportolási lehetőséget biztosít a hátrányos helyzetű térség lakóinak is.

Szeged 365 Family, ne hagyjuk, hogy néhány gonosz kis algoritmus közénk álljon! A régi közösségi média oldalunk hamarosan megszűnik, kérünk Benneteket, kövessétek az új Szeged 365 oldalt (katt IDE, előre is köszi minden kedvelést, követést)! Köszönjük, hogy számíthatunk Rátok, ti is számíthattok ránk!

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb