Kikapcs

Egy kicsit mégis lesz Halfesztivál – Frank Sándor ízeivel durrant a 2021-es Homokháti Sokadalom

Szeged és környéke kezd egy nagy, boldog és legfőképpen Covid-rémület mentes rendezvény-epicentrummá válni: a harmadik napjához érkező SZIN mellé parádés gasztronómiai kínálattal rajtol a mórahalmi Homokháti Sokadalom, sőt, a galaxis első Zastava-fesztiválja is Téged vár, ha arra jársz. Nógrádi Zoltánnal, Mórahalom polgármesterével beszélgettünk a hétvégi programokról.

ZASTAVA FESZTIVÁL, CSEVAP, NÉPTÁNCFESZTIVÁL

“A mórahalmi egy összetartó, testvéries közösség, éppen ezért nagyon hiányzott már, hogy együtt ünnepelhessünk” – kezdett bele a város első embere, aki örömmel jelentette be: szombaton visszatér a 2003 óta minden évben megtartott, azonban a járványhelyzet miatt legutóbb elmaradt Homokháti Sokadalom.

A rendezvény az idén kiegészül egy extravagáns pénteki és egy kulturális vasárnapi programmal is:

  • Mint Nógrádi Zoltán elmondta, ma délután 5-kor indul a Zastava Fesztivál, amely a mórahalmi KOLO Kulturális Központban autentikus vajdasági hangulattal és ízekkel várja a vendégeket. Már készen áll a grill terasz, lesz bórkóstoló, óriás társasjátékok, kézműves kispiac és délután 6-tól balkáni muzsika Marko Zigmanovic és az EXYU Band főszereplésével.
  • A szombati nap a Promenád téren, egy fedett óriássátorban folytatódik, lesz tűzshow, Torres Dani, Wolf Kati és a XVII. Nemzetközi Néptánc Fesztivál gálaműsora.
  • Vasárnap egy teljesen más jellegű program jön, az Aranyszöm Rendezvényházban a Kárpátia – Magyarnak születtem című filmet vetítik, a nemzeti összetartozás jegyében.

Mint a polgármester elmondta, a lassan húsz éves Homokháti Sokadalom a térség egyik legnagyobb rendezvényévé nőtte ki magát, a mórahalmiak mellett természetesen számítanak a szegedi és környékbeli vendégekre is.

KÉT EXTRA TÉTEL: POLGÁRMESTERI PÁLINKA, HALFESZTIVÁL KICSIBEN

Beszélgetésünk során két tételnél nagyon felkaptuk a fejünket. Az egyik a polgármesteri pálinkakóstoló, amely lehetne egy üres marketingfogás is, de Nógrádi Zoltán – mint mondta – tényleg a saját receptje alapján lefőzetett pálinkát viszi ilyenkor ki koccintani. A polgármester elárulta, ez az idén egy ágyas meggypálinka lesz, szombaton délután 6-kor a Fesztivál közben bárkit szívesen meghív belőle egy körre. A másik pedig a Fehértói Halászcsárda kitelepülése, akik szombat délután 4-kor nyitják meg a standjukat. “Mindig is nagy tisztelője voltam Frank Sándor konyhaművészetének, ezért az idén úgy gondoltuk, tovább fokozzuk a rendezvény gasztronómiai repertoárját a régió közönségkedvencével” – magyarázta a település első embere. Szóval, ha még Te sem nyugodtál bele a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál 2021-es törlésébe, itt a remek alkalom, az összes fehértói kedvenced ott lesz, együtt, egy helyen.

Az időjárás nem túl korrekt a hétvégi rendezvényekkel, azonban a mórahalmiak erre is készültek. “Nemrég vásároltunk egy óriási, fedett rendezvénysátrat, most végre ki is próbálhatjuk” – mondta a polgármester, aki biztosított bennünket arról, hogy senkit sem hagynak megázni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb